Ο Τραμπ βάζει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή με την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ο Τραμπ βάζει «φωτιά» στη Μέση Ανατολή με την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ Facebook Twitter
0

Σφοδρές αντιδράσεις, εξελίξεις και διπλωματικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ προς τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι πρόκειται να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς η οποία διεμήνυσε σήμερα ότι «όλες οι κόκκινες γραμμές» παραβιάστηκαν με την πρόθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε την Τρίτη τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για την πρόθεσή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα την Τετάρτη.


Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ο Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες» που θα έχει μια τέτοια απόφαση στην ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο.


Ο Αμπάς «επανέλαβε τη σταθερή θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστινιακό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, με βάση τα ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία», συνεχίζει το κείμενο.


Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι στη συνομιλία αυτή ο Τραμπ επικαλέστηκε έναν παλαιό αμερικανικό νόμο που αφορά τη μεταφορά της πρεσβείας, αλλά και τις πιέσεις που ασκεί το Κογκρέσο για να προχωρήσει η μετεγκατάστασή της. Είπε επίσης στον Αμπάς ότι θέλει να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία του.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Τραμπ είπε στον Αμπάς ότι έχει "σπουδαίες ιδέες", τις οποίες θα παρουσιάσει αργότερα, αναφερόμενος προφανώς στις προσπάθειες που καταβάλουν οι συνεργάτες του για να αναζωογονήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.


Ο Ναμπίλ Σαάτ, σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


Οι Παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι η μεταφορά της πρεσβείας ισοδυναμεί με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.


Η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί μέχρι στιγμής σιγή στο θέμα αυτό. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε καν αν ο Τραμπ μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο τελευταίος έχει προγραμματίσει να δώσει μια συνέντευξη Τύπου αύριο στις 11.00 στην Ιερουσαλήμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις για να μην προκαλέσουν εντάσεις.

Η Χαμάς και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής ανεβάζουν τους τόνους 


«Με την αναγνώριση από την αμερικανική κυβέρνηση της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας των δυνάμεων κατοχής και με τη μεταφορά της πρεσβείας της, όλες οι κόκκινες γραμμές παραβιάστηκαν» επισήμανε ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε επιστολή που απηύθυνε προς τους ηγέτες αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και δημοσιοποιήθηκε από την οργάνωση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία θα στηρίξει την Παλαιστίνη στο σχετικό θέμα έπειτα και από επικοινωνία που είχει ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς αντιδρώντας στις δηλώσεις Τραμπ προχώρησε σε έκκληση προς τον πάπα Φραγκίσκο και τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας προκειμένου να παρέμβουν κατά της πρόθεσης του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου του Αμπάς.


«Ο πρόεδρος Αμπάς συνομίλησε, μετά το τηλεφώνημά του με τον πρόεδρο Τραμπ, με τους προέδρους της Ρωσίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) και της Γαλλίας (Εμανουέλ Μακρόν), με τον ποντίφικα και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Τους επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια είναι απορριπτέα και τους προέτρεψε να παρέμβουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε πηγή κοντά στον Αμπάς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε τις μετακινήσεις Αμερικανών υπαλλήλων στην Παλιά Πόλη και τη Δυτική Όχθη

Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Όχθη. Μόνο οι επίσημες, απαραίτητες μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Απειλούν Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων, μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ της χώρας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σήμερα ότι δεν χρειάζεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αφού ο Αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε για να συζητήσουν σχετικά με την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.


Στο δελτίο τύπου επισημαίνεται επίσης ότι ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους επέστησε την προσοχή του Αμερικανού ομόλογού του «να μην λάβει μέτρα που θα υπονόμευαν τις πιθανότητες ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Επίσης, η Ιορδανία σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ