ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ρουμανία: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο τέως βασιλιάς Μιχαήλ

Ρουμανία: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο τέως βασιλιάς Μιχαήλ Facebook Twitter
epa
1

Ο τέως βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ πέθανε σήμερα στην Ελβετία σε ηλικία 96 ετών, ανέφερε ο βασιλικός οίκος σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Digi 24.


Ο τέως βασιλιάς Μιχαήλ της Ρουμανίας είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή λόγω ασθενείας το 2016.


Εξάδελφος της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ, ο Μιχαήλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο το 1947 μετά την επικράτηση του κομμουνισμού στη Ρουμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έζησε εξόριστος στη Δύση για δεκαετίες. Είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για λευχαιμία και καρκίνο.

Ο Μιχαήλ ήταν βασιλιάς της Ρουμανίας από τις 20 Ιουλίου 1927 έως τις 8 Ιουνίου 1930 και πάλι από τις 6 Σεπτεμβρίου 1940 έως την παραίτησή του στις 30 Δεκεμβρίου 1947. 

Όταν τερματίστηκε η κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάε Τσαουσέσκου, το 1989, ο Μιχαήλ επιχείρησε να επιστρέψει στη Ρουμανία, αλλά συνελήφθη και αναγκάστηκε να φύγει κατά την άφιξή του.

Το 1992 του επετράπη να επισκεφθεί τη Ρουμανία για το Πάσχα, οπότε τον υποδέχτηκαν τεράστια πλήθη. Μια ομιλία που έδωσε από το παράθυρο του ξενοδοχείου του συγκέντρωσε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο Βουκουρέστι.

Ενοχλημένη από τη δημοτικότητα του Μιχαήλ η κυβέρνηση αρνήθηκε να του επιτρέψει περαιτέρω επισκέψεις. Το 1997, μετά την ήττα του Ιλιέσκου από τον Εμίλ Κονσταντινέσκου, επαναχορηγήθηκε στο Μιχαήλ η ιθαγένεια και του επετράπη να επισκεφθεί και πάλι τη Ρουμανία. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του, όπως το Ανάκτορο της Ελισάβετ, επεστράφη τελικά στην οικογένειά του.

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Μητέρα του θανόντος ήταν η Ελένη, κόρη του Κωνσταντίνου Α! της Ελλάδας και το Ανάκτορο της Ελισάβετ, ένα από τα παλάτια που του επεστράφησαν, ανήκε στην θεία του, διαζευγμένη σύζυγο του Γεωργίου Β!.Το Ρουμανικό κράτος διατηρεί μιά ειδική σχέση με την Βασιλική οικογένεια. Μόλις προχθές η μεγαλύτερη κόρη του θανόντος ( "Διάδοχος") και οι 3 από τις 4 αδελφές της δέχτηκαν το Διπλωματικό Σώμα που είναι διαπιστευμένο στο Βουκουρέστι, στην Αίθουσα του Θρόνου του κεντρικού ανακτόρου, παρουσία εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας και των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης.