Ορκίστηκε πρόεδρος της Κένυας ο Ουχούρου Κενυάτα - Καταστολή διαδηλωτών με δακρυγόνα και αντλίες νερού

Ορκίστηκε πρόεδρος της Κένυας ο Ουχούρου Κενυάτα - Καταστολή διαδηλωτών με δακρυγόνα και αντλίες νερού Facebook Twitter
0

Ο Ουχούρου Κενυάτα ορκίστηκε σήμερα για μια δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία στην προεδρία της Κένυας, δεσμευόμενος να ενώσει τη χώρα του, την ώρα που η αστυνομία απέκλειε περιοχή στην οποία η αντιπολίτευση σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αντιδιαδήλωση και έριχνε δακρυγόνα για να ελέγξει το πλήθος που προσπαθούσε να φτάσει εκεί.


Ο Κενυάτα κέρδισε στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Οκτωβρίου στην Κένυα, τις οποίες μποϊκοτάρισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, με το επιχείρημα ότι δεν θα ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει τις πρώτες προεδρικές εκλογές που έγιναν τον Αύγουστο λόγω παρατυπιών.


Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δίχασε τη χώρα-σύμμαχο των Δυτικών σε μια ευαίσθητη περιοχή και έπληξε την ανάπτυξη της πλουσιότερης οικονομίας της ανατολικής Αφρικής.


Οι υποστηρικτές του Οντίνγκα, πολλοί από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, αισθάνονται αποκλεισμένοι από την εξουσία και τη στήριξη που αυτή παρέχει και επιχειρηματολογούν ότι τρεις από τους τέσσερις προέδρους της χώρας προέρχονται από μία εθνοτική ομάδα την ώρα που η χώρα έχει 44 αναγνωρισμένες φυλές.


Ωστόσο, τα επιχειρήματα αυτά δεν φάνηκε να αγγίζουν το χαρούμενο πλήθος που είχε συρρεύσει για την ορκωμοσία, το οποίο ζητωκραύγαζε την ώρα που ο Κενυάτα ορκιζόταν, ενώ ακούγονταν 21 κανονιοβολισμοί.


«Ορκίζομαι ότι θα υπηρετώ πάντα με ειλικρίνεια και επιμέλεια τον λαό της Δημοκρατίας της Κένυας», είπε ο Κενυάτα με το χέρι του πάνω στη Βίβλο κατά την ορκωμοσία του, η οποία έγινε σε ένα στάδιο της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι. Παρευρέθηκαν 13 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διαφόρων χωρών, κυρίως αφρικανικών, μεταξύ των οποίων αυτοί της Σομαλίας, της Ρουάντας, της Ουγκάντας, του Νοτίου Σουδάν, της Αιθιοπίας, του Τζιμπουτί και της Ζάμπιας, καθώς και περίπου 60.000 Κενυάτες υποστηρικτές του μέσα στο στάδιο και χιλιάδων έξω από αυτό. Ορισμένοι από αυτούς αντιδρώντας στους περιορισμούς, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και πραγματοποίησαν έφοδο και οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να τους θέσουν υπό έλεγχο.


Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση σχεδίαζε σήμερα να πραγματοποιήσει στην πρωτεύουσα μια συγκέντρωση για προσευχή στη μνήμη των υποστηρικτών του Οντίνγκα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις της τάξης κατά την προεκλογική περίοδο. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια βίας κατά την προεκλογική περίοδο, κυρίως από τα πυρά της αστυνομίας. Οι φόνοι αυτοί αποτελούν σπάνια αντικείμενο έρευνας.

Ορκίστηκε πρόεδρος της Κένυας ο Ουχούρου Κενυάτα - Καταστολή διαδηλωτών με δακρυγόνα και αντλίες νερού Facebook Twitter


Δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν στην περιοχή που θα πραγματοποιείτο η διαδήλωση, δήλωσε ότι η περιοχή αποκλείστηκε από επτά φορτηγά της αστυνομίας. Δύο οχήματα εφοδιασμένα με αντλίες εκτόξευσης νερού ήταν σταθμευμένα στην περιοχή, πάνω από την οποία πετούσε ένα ελικόπτερο.


Η αστυνομία άρχισε εξάλλου να ρίχνει δακρυγόνα σε κοντινές κατοικημένες περιοχές, δύο ώρες πριν από εκείνη που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η ορκωμοσία, έχοντας στόχο να αποτρέψει οποιαδήποτε συγκέντρωση διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. Ορισμένοι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι από φράγματα από λάστιχα που καίγονταν, πέτρες, γυαλιά και αναποδογυρισμένες πινακίδες, ενώ η αστυνομία έριχνε στον αέρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε συγκέντρωση πλήθους.

«Θα αφιερώσω τον χρόνο μου και την ενέργειά μου για να οικοδομήσω γέφυρες, να ενώσω και να φέρω την ευημερία σε όλους τους Κενυάτες», δεσμεύτηκε ο Κενυάτα κατά την ορκωμοσία του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ