Ο Μουγκάμπε φεύγει με συμφωνία πολλών εκατομμυρίων και ασυλία για όλη την οικογένειά του

Ο Μουγκάμπε φεύγει με συμφωνία πολλών εκατομμυρίων και ασυλία για όλη την οικογένειά του Facebook Twitter
1

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και η σύζυγός του πέτυχαν μια συμφωνία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της διαπραγμάτευσης πριν από την παραίτηση του 93χρονου από την προεδρία της Ζιμπάμπουε.

Τα ακριβή ποσά που πρέπει να καταβληθούν στον πρώην πρόεδρο και τη σύζυγό του Γκρέις εξακολουθούν να είναι ασαφή, αν και ένας ανώτερος υπάλληλος του κυβερνώντος κόμματος με άμεση γνώση της συμφωνίας δήλωσε ότι το συνολικό ποσό δεν θα είναι μικρότερο από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μουγκάμπε, στον οποίο έχει χορηγηθεί ασυλία, θα λάβει την πρώτη δόση μετρητών ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων αμέσως και το υπόλοιπο ποσό θα του καταβληθεί στους επόμενους μήνες.

Ο Μουγκάμπε θα συνεχίσει να εισπράττει ετήσια σύνταξη 150.000 δολαρίων, την οποία στη συνεχεία θα κληρονομήσει εν μέρει η Γκρέις Μουγκάμπε για το υπόλοιπο της ζωής της.

Όμως τα προνόμια δεν τελειώνουν στα μετρητά...Το ζευγάρι θα μπορέσει να παραμείνει στο αρχοντικό τους στη Χαράρε ενώ το κράτος θα πληρώνει για την ιατρική περίθαλψη, το οικιακό προσωπικό, την ασφάλεια και τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

Αξιωματούχος υπερασπίστηκε τη συμφωνία, που έγινε την περασμένη εβδομάδα μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις αλλά οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί την έχουν επικρίνει και την αμφισβητούν.

Η συμφωνία επεκτείνεται επίσης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα των Μουγκάμπε, τα οποία περιλαμβάνουν μια σειρά επιχειρήσεων γαλακτοκομίας οι οποίες δεν θα κατασχεθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως η συμφωνία καλύπτει συμφέροντα ακόμη και τους γιου της Γκρέις από τον πρώτο της γάμο.

Χθες, η  δικαιοσύνη της Ζιμπάμπουε έκρινε νόμιμο το στρατιωτικό κίνημα που είχε ως αποτέλεσμα την Τρίτη την παραίτηση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εκτιμώντας ότι η επέμβαση αυτή είχε στόχο να εμποδίσει την κατάληψη αιρετών αξιωμάτων από μη αιρετά πρόσωπα.


«Οι πράξεις των Αμυντικών Δυνάμεων της Ζιμπάμπουε που είχαν στόχο να εμποδισθούν οι οικείοι του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε να σφετερισθούν την εξουσία είναι συνταγματικές», αποφάνθηκε ένα δικαστήριο της Χαράρε, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.


Στο δικαστήριο αυτό είχαν προσφύγει δύο πολίτες της Ζιμπάμπουε, διευκρίνισε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZBC.


Οι στρατιωτικοί πήραν τον έλεγχο της χώρας τη νύκτα της 14ης προς τη 15η Νοεμβρίου για να αντιαταχθούν στην αποπομπή του τότε αντιπροέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος έκλεινε τον δρόμο στην πρώτη κυρία Γκρέις Μουγκάμπε που ήθελε να διαδεχθεί τον σύζυγό της.


Εκπρόσωπος των στρατηγών είχε τότε διαψεύσει πως πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως η επιχείρησή τους δεν είχε στόχο παρά την εξάλειψη «εγκληματιών» στο περιβάλλον του αρχηγού του κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της συζύγου του, της Γκρέις, και των υποστηρικτών της.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ