Οργή έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Τραμπ ότι θα λάβει μέτρα για να επιτρέψει την εισαγωγή τροπαίων που έχουν κυνηγηθεί σε σαφάρι ελεφάντων στη Ζιμπάμπουε και την Ζάμπια, ανατρέποντας έτσι την απαγόρευση που είχε θεσπίσει ο Ομπάμα.

 

Η υπηρεσία άγριας ζωής των Η.Π.Α. ανέφερε ότι από την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου αρχίζει πάλι να εκδίδει τις συγκεκριμένες άδειες που κάποτε απαγορεύτηκαν. 

 

Η Υπηρεσία ισχυρίζεται ότι το κυνήγι ως μέρος των «υγιών προγραμμάτων διαχείρισης άγριων ζώων» μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση άγριας ζωή. Και αυτό ισχυρίζονται πως θα γίνεται μέσα από τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώνουν οι κυνηγοί για να μπορέσουν να σκοτώσουν τα θηράματά τους.

 

Η υπηρεσία σημειώνει ότι με τη βοήθεια της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε και άλλων φορέων μπόρεσε να λάβει την απόφαση που βασίζεται στο καθεστώς του σημερινού πληθυσμού των ελεφάντων ο οποίος δείχνει πως έχει βελτιωθεί. Ωστόσο δεν παραθέτει επίσημα στοιχεία και οι φιλοζωικές όπως η Peta απορρίπτουν τον ισχυρισμό.

 

Το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την εισαγωγή τροπαίων ελεφάντων αναφέροντας την έλλειψη διαφάνειας στη χρήση κονδυλίων που δημιουργούνται από την εξαγωγή τους.

 

Ο Donald Trump Jr  με κομμένη ουρά ελέφαντα σε σαφάρι στην Αφρική
Ο Donald Trump Jr με κομμένη ουρά ελέφαντα σε σαφάρι στην Αφρική

 

Οι φωτογραφίες του 2012, που είχε παρουσιάσει το TMZ, δείχνουν τους γιους του Τραμπ Ντόναλντ Jr. και Έρικ να ποζάρουν με τα τρόπαια από τα νεκρά ζώα που είχαν σκοτώσει και πολλοί συνδέουν την απόφαση του προέδρου με την αγαπημένη συνήθεια της οικογένειας.

 

H Peta πάντως δηλώνει αποφασισμένη να μπλοκάρει την αναίρεση της απαγόρευσης και ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί με διεθνή εκστρατεία καθώς υποστηρίζει πως το είδος είναι απειλούμενο παγκοσμίως και δεν μπορεί να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση με βάση τοπικά στοιχεία πληθυσμών.