Το Ισλαμικό Κράτος ανέκτησε, αποσπώντας από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τον πλήρη έλεγχο της Μπουκάμαλ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Συρία, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

 

«Το Ισλαμικό Κράτος ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Μπουκάμαλ. Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι πολιτοφύλακες σύμμαχοί τους βρίσκονται τώρα σε απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων από τα περίχωρα της πόλης» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).


Την Πέμπτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, είχαν ανακοινώσει ότι κατέκτησαν τη Μπουκάμαλ, την τελευταία πόλη στη χώρα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.


Ωστόσο, οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανακατέλαβαν το σύνολο της πόλης σήμερα στήνοντας «ενέδρες και εξαπολύοντας επιθέσεις με παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα όπως και βομβιστικές επιθέσεις» επισήμανε ο Ραχμάν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έκανε τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να πιστέψουν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης ώστε να μπορέσει να τους επιτεθεί αργότερα με μεγαλύτερη άνεση.

 

Xθες έγινε γνωστό πως το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε αντεπίθεση και ανακατέλαβε σχεδόν τη μισή Αλμπού Καμάλ, μία ημέρα μετά την εκδίωξή του από τη συριακή αυτή πόλη.

 

«Το ΙΚ αντεπιτέθηκε ήδη από χθες Πέμπτη και ανακατέλαβε περισσότερο από το 40% της πόλης Αλμπού Καμάλ», στην ανατολική Συρία, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

 

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους χθες την πόλη. «Όμως οι τζιχαντιστές εισήλθαν και πάλι σε αυτή και κατέλαβαν πολλές συνοικίες στο βόρειο, βορειοανατολικό και βορειοδυτικό» τμήμα της πόλης, που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ, διευκρίνισε ο Άμπντελ Ράχμαν.

 

«Το ΙΚ προσπαθεί να υπερασπιστεί το τελευταίο του αστικό προπύργιο» στη Συρία, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι διεξάγονται «σφοδρές μάχες».

 

Η Αλμπού Καμάλ βρίσκεται στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ. Το ΙΚ ελέγχει περίπου το 30% της επαρχίας αυτής, η οποία βρισκόταν ολόκληρη στα χέρια του πριν μερικούς μήνες. Ωστόσο, ήταν στόχος δύο διαφορετικών επιχειρήσεων: μία από τον συριακό στρατό και μια άλλη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται στη δυτική όχθη του Ευφράτη, που διατρέχει διαγώνια την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία, και ελέγχουν το 38% του εδάφους της. Οι SDF βρίσκονται στην ανατολική όχθη και ελέγχουν το 32% της επαρχίας.