Διεθνής ημέρα μνήμης και αλληλεγγύης για τα ίντερσεξ άτομα

Διεθνής ημέρα μνήμης και αλληλεγγύης για τα ίντερσεξ άτομα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Η σημερινή ημέρα, 8 Νοεμβρίου, έχει οριστεί ως η «Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αλληλεγγύης για τους Ίντερσεξ Ανθρώπους». 

Η 8η Νοεμβρίου ήταν η ημέρα γενεθλίων της Γαλλίδας Herculine Barbin (1838–1868), η οποία αυτοκτόνησε λόγω των πολλαπλών κακοποιήσεων που είχε δεχτεί ως ίντερσεξ πρόσωπο, και της οποίας τα απομνημονεύματα έγραψε ο Μισέλ Φουκώ.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας, με ανακοίνωσή του, τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αλληλεγγύης για τους Ίντερσεξ Ανθρώπους.


Όπως αναφέρει, «από την εποχή της Barbin, έως τα σήμερα, οι ίντερσεξ άνθρωποι σταθερά θεωρούνται ύποπτοι, όπως και οι τρανς, ότι "εξαπατούν" σε σχέση με το φύλο τους, απαξιώνονται δημόσια και ταπεινώνονται, και κυρίως και συχνά στη βρεφική ηλικία χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης υπόκεινται σε κανονικοποιητές χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα καθώς και άλλες ιατρικές διαδικασίες που όχι μόνον δεν είναι ιατρικά απαραίτητες, αλλά έχουν κατηγοριοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς στην κατηγορία των βασανιστηρίων.

»Επιπλέον, οι ίντερσεξ ενήλικοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι στη βία, ακόμη και σε δολοφονίες μίσους, όπως αυτή του 2015, ίντερσεξ προσώπου από την Κένυα, που δολοφονήθηκε από την ίδια του την οικογένεια όταν προσέλαβαν τέσσερις άντρες να το οδηγήσουν σε απομακρυσμένη τοποθεσία, το νάρκωσαν, του έκοψαν τα γεννητικά όργανα και κατέληξε σε φρικτό θάνατο από αιμορραγία λίγες ημέρες αργότερα.


»Οι αρνητικές συμπεριφορές κατά των ίντερσεξ προσώπων, στην πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, θεωρούνται αποδεκτές, σε βαθμό που τα ίντερσεξ παιδιά γίνονται αντικείμενο ακραίας βίας. Πέραν των περιπτώσεων που συστήνεται από τους γιατρούς στον προγεννητικό έλεγχο να διακόψουν την κύηση όταν διαπιστώνεται ότι υπό κύηση βρέφος είναι ίντερσεξ, και πέραν των κανονικοποιτικών χειρουργικών επεμβάσεων, συχνά δολοφονούνται από τους ίδιους τους τους γονείς για την αποφυγή του στίγματος.


»Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, καταγράφηκε τον χρόνο που διανύουμε όταν ένας πατέρας καταδικάστηκε μετά από τρεις απόπειρες δολοφονίας κατά του παιδιού του στην Κίνα επειδή το θεωρούσε "τέρας". Ο ίδιος αφότου συνελήφθη δήλωσε ότι δεν άντεχε που το παιδί του δεν ανήκε σε κανένα από τα κυρίαρχα φύλα, ενώ δεν είχε τα χρήματα ώστε να εφαρμοστεί στο παιδί η γνωστή μέθοδος των κανονικοποιητικών χειρουργικών επεμβάσεων.


»Όπως προαναφέρθηκε, οι πρακτικές αυτές, των μη συναινετικών χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα, έχουν ταξινομηθεί στην ίδια κατηγορία με αυτήν του Ακρωτηριασμού των Γεννητικών Οργάνων (Female Genital Mutilation – FGM), και οι οποίες έχουν καταδικαστεί ως βασανιστήριο από τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν καλέσει όλα τα κράτη μέλη να τις απαγορεύσουν».


«Την ημέρα αυτήν, τιμούμε όλα τα ίντερσεξ πρόσωπα, και ιδιαίτερα τα ίντερσεξ βρέφη και παιδιά που υπήρξαν θύματα αυτής της απάνθρωπης βίας, βασανισμών, δολοφονιών ή φρικτών διακρίσεων και στίγματος, και στη κατεύθυνση της ελάχιστης αποκατάστασης όλων των παραπάνω, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, να ενσωματώσει στην έννομη τάξη της χώρας μας τις δεσμεύσεις του Ψηφίσματος 2191(2017) του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ολότητά τους, όπως έχουμε προτείνει σε σχετικό δελτίο τύπου μας από τις 26 Οκτωβρίου 2017, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Ίντερσεξ Πρόσωπα», τονίζει το ΣΥΔ, επισημαίνοντας πως «θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξάλειψη κάθε μορφής βασανισμού, βίας και διακρίσεων που υφίστανται οι ίντερσεξ άνθρωποι, με αλληλεγγύη στον αγώνα των ίντερσεξ συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους που υποφέρουν από το στίγμα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ