Paradise Papers: Αποκαλύψεις για offshore επενδύσεις υπουργών του Τραμπ, της βασίλισσας Ελισάβετ και μεγάλων εταιριών

Paradise Papers: Αποκαλύψεις για offshore επενδύσεις υπουργών του Τραμπ, της βασίλισσας Ελισάβετ και μεγάλων εταιριών Facebook Twitter
1

Στη δημοσιότητα έρχονται στοιχεία από τα Paradise Papers, 13,5 εκατομμύρια έγγραφα που περιέχουν νέες αποκαλύψεις για τα δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους από πολιτικούς και μεγάλες εταιρίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής των Paradise Papers προέρχεται από την Appleby, μία δικηγορική εταιρία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Τα στοιχεία αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν να έρχονται στη δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τo ICIJ, όπως Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian, BBC και Le Monde.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις offshore συμφωνίες και ενέργειες περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων και ηγετών παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει η Guardian, τα Paradise Papers αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Εκατομμύρια λίρες του ταμείου που διαχειρίζεται την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ένα fund στα νησιά Κέιμαν - μέρος των χρημάτων πήγε σε μία επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτα άτομα.
  • Εκτεταμένες offshore συναλλαγές από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμβούλους και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, σημαντικές πληρωμές φαίνεται πως έγιναν από μία εταιρία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν στη ναυτιλιακή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.
  • Το Twitter και το Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
  • Συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Apple.
  • Μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης προστατεύουν τα χρήματά τους σε διάφορες offshore.
  • O Στίβεν Μπρόνφμαν οικονομικός διαχειριστής και σύμβουλος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τρουντό διευθύνει trust αποφυγής φορολογίας στα νησιά Κέιμαν.
 

Αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες, και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης.


Η σταδιακή δημοσίευσή των στοιχείων τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αρχηγούς κρατών και ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, της show business και του αθλητισμού που έχουν κρύψει τον πλούτο τους στους ανά τον κόσμο φορολογικούς παραδείσους.

Η εταιρία Αppleby

Η νομική εταιρία Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις. 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.

Η Appleby ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων. Εκεί, η επιχείρηση εδρεύει σήμερα σε ένα απλό κτίριο. Αλλά ο κατάλογος των πελατών είναι εξαιρετικός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλιγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Τώρα η Appleby βρίσκεται στο κέντρο των Paradise Papers - μίας διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των δισεκατομμυρίων. Τα έγγραφά της, που αποκτήθηκαν από τη Süddeutsche Zeitung, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να καλύψουν την εγκληματική συμπεριφορά ή να αποκρύψουν χρήματα από αμφιλεγόμενες πηγές.

Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζουκμάν έχει υπολογίσει ότι οι «υπερ-πλούσιοι» έχουν σταθμεύσει 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογικούς παραδείσους.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Φυσικά εντελώς επιδεικτικά, ως απόδειξη ότι όλοι αυτοί είναι υπεράνω νόμων και ανώτεροι από τους κοινούς θνητούς δε θα γίνει ξανά τίποτα όπως ΔΕΝ έγινε τίποτα με τα Panama Papers. Κοινώς, σε δουλειά να βρισκόμαστε. Απλά επιδεικνύουν όλοι αυτοί την ανωτερότητά τους έναντι των υπολοίπων.