Η Ελβετία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την απαγόρευση ή μη της μπούρκας στη χώρα

Η Ελβετία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την απαγόρευση ή μη της μπούρκας στη χώρα Facebook Twitter
0

Οι ψηφοφόροι στην Ελβετία θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα απαγορευθούν ή όχι οι μουσουλμανικές μαντίλες που καλύπτουν το πρόσωπο, ανάμεσά τους και η μπούρκα. Η απόφαση έρχεται μετά από την καμπάνια που έκαναν ακροδεξιές ομάδες για να απαγορευθεί η μπούρκα, η οποία όπως υποστηρίζουν υποβαθμίζει την «αξιοπρέπεια των γυναικών».

Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν θέση στο ζήτημα σε ένα δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη χρονιά στη χώρα, όπου μόλις ένα 5% πιστεύει στο Ισλάμ σε ένα κυρίως χριστιανικό κράτος. Η πρόταση δρομολογήθηκε αφού ακροδεξιοί συγκέντρωσαν 100.000 υπογραφές για να γίνει το δημοψήφισμα, αναγκάζοντας τις αρχές να το υλοποιήσουν καθώς σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία οι ψηφοφόροι αποφασίζουν την πολιτική ατζέντα.

Σε περίπτωση που τελικά καταργηθεί η μπούρκα, η Ελβετία θα προστεθεί με τη σειρά της σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που ήδη έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο μέτρο, όπως η Γαλλία και η Αυστρία. 

Το δημοψήφισμα πρότεινε μια ομάδα, που περιλαμβάνει και βουλευτές από το εθνικιστικό Swiss People's Party (SVP), που ευθύνεται επίσης για την απαγόρευση της ανέγερσης μιναρέδων στην Ελβετία. Αφορμή στάθηκε η περίπτωση της ιταλόφωνης πόλης Τιτσίνο στην νότια Ελβετία, που πέρυσι έθεσε σε εφαρμογή σχετική απαγόρευση και έκτοτε οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. 

Ο Walter Wobmann, βουλευτής του SVP που επιθυμεί μια καθολική απαγόρευση της μπούρκας στη χώρα, υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο «θα διατηρηθεί η δημόσια ασφάλεια και ο σεβασμός για την αξιοπρέπεια των γυναικών». «Οι μαντίλες εμποδίζουν την ενσωμάτωση σε μια ελεύθερη κοινωνία. Η απαγόρευση τους σε δημόσιους χώρους δεν παραβιάζει ούτε την ελευθερία ούτε την θρησκεία ούτε την έκφραση. Δεν συνιστά διάκριση», σχολίασε. 

Περίπου 350.000 από τους 8.3 εκατομμύρια κατοίκους είναι Μουσουλμάνοι, αλλά τους τελευταίους μήνες τα ζητήματα γύρω από τη θρησκεία και την κοινωνική ενσωμάτωση έχουν γίνει έντονο θέμα συζήτησης. Η Γαλλία και το Βέλγιο ήδη έχουν εφαρμόσει σχετική απαγόρευση ενώ οι Γερμανία και Ολλανδία εξετάζουν αντίστοιχο μέτρο. Περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ρωσίας επίσης έχουν μπει σε παρόμοια διαδικασία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM