Φιλιππίνες: Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών θα επικεντρωθεί στα "μεγάλα ψάρια"

Φιλιππίνες: Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών θα επικεντρωθεί στα "μεγάλα ψάρια" Facebook Twitter
0

Ο αιματηρός πόλεμος κατά των ναρκωτικών που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε θα στραφεί πλέον «στα μεγάλα ψάρια» και θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις στους δρόμους προκειμένου να εξαρθρωθούν μεγάλα δίκτυα και διακινητές, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

 

Ο Ντουτέρτε εξέδωσε σχετική εντολή την Τρίτη, με την οποία ζήτησε από την αστυνομία να σταματήσει την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών και να αφήσει όλες τις επιχειρήσεις στην υπηρεσία καταπολέμησης ναρκωτικών.

 

Ο διοικητής της αστυνομίας των Φιλιππίνων διέλυσε και τις 18 περιφερειακές μονάδες που ασχολούνταν με την καταπολέμηση των ναρκωτικών σήμερα και πρόσθεσε ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση άλλων εγκλημάτων.

 

«Τώρα στοχεύουμε τα υψηλότερα κλιμάκια καθώς και όσους τους προστατεύουν στην κυβέρνηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ερνέστο Αμπέγια.

 

Οι επικριτές της εκστρατείας κατά των ναρκωτικών καταγγέλλουν ότι επικεντρώθηκε σε μικροεγκληματίες και χρήστες στις φτωχές συνοικίες, ενώ επισημαίνουν και τον μεγάλο αριθμό των νεκρών, που έφτασαν τις 3.900.

 

Η αστυνομία απαντά ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ένοπλοι ύποπτοι αντιστάθηκαν στη σύλληψη και αρνούνται ότι εκτέλεσαν τα θύματα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από άγνωστους ενόπλους.

 

Η αλλαγή στην τακτική έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον Ντουτέρτε, ο οποίος παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής, αν και έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό δημοτικότητάς του.

 

Εξάλλου τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση εναντίον του στη Μανίλα στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ δημοσιεύθηκε και μια σειρά ερευνών που επισημαίνουν ότι οι Φιλιππινέζοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αξιοπιστία της αστυνομίας.

 

Μάλιστα ο φόνος τον Αύγουστο ενός 17χρονου φοιτητή από την αστυνομία είχε προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ