Οι αρχές της Αυστραλίας δήλωσαν πως λυπούνται βαθύτατα που δεν εντόπισαν τo εξαφανισμένο αεροσκάφος MH370 της Malaysia Airlines και πως το μυστήριο είναι «απαράδεκτο», σύμφωνα με όσα αναφέρει η τελική τους έκθεση, που  δημοσιεύθηκε την Τρίτη. 

 

«Οι λόγοι για την απώλεια του MH370 δεν μπορούν να θεμελιωθούν με βεβαιότητα μέχρι να βρεθεί το αεροσκάφος», αναφέρει στη έκθεση το Australian Transport Safety Bureau (ATSB). «Είναι σχεδόν αδιανόητο και οπωσδήποτε κοινωνικά απαράδεκτο στην σύγχρονη αεροπορική εποχή να αγνοείται ένα μεγάλο αεροσκάφος και να μην γνωρίζει ο κόσμος με σιγουριά τι απέγινε και αυτό και οι επιβάτες του», προστίθεται.

 

Η εξαφάνιση του Boeing 777 στις 8 Μαρτίου του 2014, με 239 επιβάτες και πλήρωμα επί του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια πτήσης από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια του κόσμου. 

 

 

 

Το αεροσκάφος πιστεύεται πως βγήκε χιλιάδες μίλια εκτός πορείας πάνω από το νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού πριν συντριβεί στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας. Η Αυστραλία, που ήταν επικεφαλής της υποβρύχιας έρευνας, η Μαλαισία και η Κίνα σταμάτησαν τον Ιανουάριο την κόστους 160 εκατ. δολαρίων έρευνα για τον εντοπισμό του καθώς δεν είχαν βρει τίποτε απολύτως, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις οικογένειες των επιβατών.

 

Η σημερινή έκθεση του ATSB περιέχει λεπτομέρειες για την ανεπιτυχή αναζήτηση που διήρκεσε 1.046 ημέρες, με αναφορές σε όλα τα στοιχεία που μελετήθηκαν πάνω και κάτω από την επιφάνεια του Ινδικού Ωκεανού, επιστημονικές αναλύσεις από δορυφορικές εικόνες αλλά θαλάσσια ευρήματα όπως πεταλίδες που βρέθηκαν πάνω σε ένα κομμάτι του αεροσκάφους στη Ρεϋνιόν.  

 

«Η αντίληψη του πού μπορεί αν είναι το MH370 είναι τώρα καλύτερη από ποτέ. Η υποβρύχια έρευνα έχει αποκλείσει τις περισσότερες περιοχές που θεωρούνταν πως βρίσκεται. Λυπούμαστε βαθύτατα που δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε το αεροσκάφος και τις 239 ψυχές που εξακολουθούν να αγνοούνται», σημειώνει το ATSB. 

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr