Xάος και βία στην Καταλονία: 844 τραυματίες, συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία

Xάος και βία στην Καταλονία: 844 τραυματίες, συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία Facebook Twitter
3

Εικόνες χάους και βίας επικρατούν σήμερα στη Καταλονία, όπου επιχειρείται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την απόσχισή της από την Ισπανία με το δημοψήφισμα να έχει κριθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης και χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει όλα τα εκλογικά κέντρα, κατάσχοντας τα ψηφοδέλτια και τις κάλπες.

Η ισπανική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βαρκελώνη για να απωθήσει ψηφοφόρους από τα εκλογικά κέντρα.

Οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία ανέφεραν νωρίτερα πως ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Σύμφωνα, ωστόσο με τη δήμαρχο της Βαρκελώνης ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 460, με την καταλανική υπηρεσία υγείας να τους ανεβάσει στους 465, σημειώνοντας πως δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε.

Το βράδυ της Κυριακής αναφέρθηκε πως οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν στις σημερινές συγκρούσεις ανήλθαν στους 844.


Την ίδια ώρα, το υπουργείο των Εσωτερικών της Ισπανίας υποστηρίζει ότι ότι εννέα αστυνομικοί, αλλά και δύο μέλη των λοιπών υπηρεσιών ασφαλείας, τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να σταματήσουν την διεξαγωγή του «απαγορευμένου» δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, το υπουργείο δημοσιοποίησε βίντεο «κουκουλοφόρων» που φέρονται να πετούν αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Πάμπλο Ιγκλέσιας: Το Λαϊκό Κόμμα καταστρέφει τη Δημοκρατία

 

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας στιγμάτισε την άσκηση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία.

«Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία», έγραψε χαρακτηριστικά.

Xάος και βία στην Καταλονία: 844 τραυματίες, συγκρούσεις πολιτών με την αστυνομία Facebook Twitter

 

Ισπανός ΥΠΕΣ: Μοναδικός υπεύθυνος ο Πουτζεμόντ

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Άρτουρ Μας: Να παραιτηθεί άμεσα ο Ραχόι

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «πρέπει να παραιτηθεί άμεσα». Τόνισε, μάλιστα, ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος για την δημιουργία «ενός κράτους βίας», χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως «αυταρχικό» και «καταπιεστή».

 

Στο πλευρό των διαδηλωτών η Μπαρτσελόνα - Κεκλεισμένων των θυρών το ματς με την Λας Πάλμας

 

Χωρίς την παρουσία φιλάθλων θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Λας Πάλμας για το ισπανικό πρωτάθλημα.

Σε ανακοίνωσή του, ο καταλανικός σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: Η Μπαρτσελόνα καταδικάζει τα γεγονότα που σημειώνονται σε πολλές περιοχές της Καταλονίας με σκοπό να εμποδίσουν τους πολίτες να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση».

 

Κόρμπιν: Σοκαριστική η βία κατά πολιτών στην Καταλονία

 

Θέση στα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία πήρε και ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν , ο οποίος κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει την βία στην Καταλονία.

« αστυνομική βία κατά πολιτών στην #Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα».

 

 

Με αργούς ρυθμούς η ψηφοφορία

Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς διεξάγεται η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

Από την άλλη μεριά, κάτοικοι από ολόκληρη την Καταλονία στέλνουν μηνύματα δηλώνοντας ότι ψηφίζουν χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.

 

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM