Οι ΗΠΑ ανακαλούν προσωπικό από την πρεσβεία τους στην Κούβα μετά τις μυστηριώδεις «επιθέσεις με ηχητικά κύματα»

Οι ΗΠΑ ανακαλούν προσωπικό από την πρεσβεία τους στην Κούβα μετά τις μυστηριώδεις «επιθέσεις με ηχητικά κύματα» Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσύρουν μεγάλο μέρος του προσωπικού από την πρεσβεία τους στην Κούβα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, μετά από αναφορές ότι διπλωμάτες υπέστησαν «επιθέσεις με ηχητικά κύματα».

Ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, πως δόθηκε εντολή να ανακληθεί περίπου το 60% της διπλωματικής αποστολής, ως απάντηση στις «επιθέσεις».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εκδοθεί νέα ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Κούβα, καθώς ορισμένες από τις επιθέσεις συνέβησαν σε ξενοδοχεία.

Υπενθυμίζεται πως περισσότερα από 20 διπλωματικά στελέχη ανέφεραν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, οι διπλωμάτες είχαν περιγράψει συμπτώματα όπως απώλεια ακοής, ναυτία, πονοκεφάλους και διαταραχές ισορροπίας μετά από «επεισόδια», όπως χαρακτηρίστηκαν, που άρχισαν να τους επηρεάζουν στην Αβάνα από τα τέλη του 2016.

Το αμερικανικό κανάλι CBS News, επικαλούμενο ιατρικές εξετάσεις που μελέτησε, είχε μεταδώσει ότι Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες, που εργάζονται στην Κούβα, διαγνώστηκαν με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ελαφρά τραυματική εγκεφαλική βλάβη και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, από γιατρό που τους εξέτασε.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Κούβας έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στις αναφερόμενες επιθέσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι η απόφαση για το κλείσιμο της πρεσβείας στην Αβάνα «εξετάζεται».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλείται το Associated Press, οι ΗΠΑ διατάσσουν όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας στην Αβάνα να φύγει, μαζί με όλα τα μέλη των οικογενειών τους. Μόνο το «προσωπικό έκτακτης ανάγκης» θα παραμείνει.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η πρεσβεία θα σταματήσει επ΄ αόριστον να χορηγεί θεωρήσεις εισόδου (βίζα) στην Κούβα. Προσθέτουν ότι τα παραπάνω θα διατηρηθούν έως ότου η Κούβα μπορέσει να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι οι διπλωμάτες της είναι ασφαλείς.

Αξιωματούχοι και δημοσιεύματα έχουν κάνει λόγο για «επιθέσεις με ηχητικά κύματα» που προκάλεσαν τα προβλήματα υγείας των διπλωματών. Σημειώνεται πάντως πως παρά τη διεξαγωγή έρευνας με τη συμμετοχή του FBI, της καναδικής αστυνομίας και των κουβανικών αρχών, δεν υπάρχει μια σαφής εξήγηση σχετικά με το τι προκάλεσε τα περιστατικά από τα τέλη του 2016.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ