Ο εισαγγελέας της Ισπανίας διέταξε ποινική έρευνα για 712 δημάρχους που αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της χώρας ενώ διατάχθηκε και η σύλληψη των δημάρχων που κλητεύονται αλλά δεν συμμορφώνονται.

 

Σύμφωνα με το AFP, η αστυνομία διατάχθηκε να κατάσχει κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο απαγορευμένο δημοψήφισμα ενώ προαναγγέλθηκε και η δράση κατά αρχών, δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτών προκειμένου "να αποφευχθεί η διάπραξη αδικημάτων", ανέφεραν οι εισαγγελείς.

 

Οι κινήσεις αυτές των ισπανικών αρχών, έρχονται δυο μόλις ημέρες μετά τη συγκέντρωση άνω του 1 εκατομμυρίου καταλανών για την υποστήριξη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αλλά και τη δήλωση του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν είναι επιλογή το δημοψήφισμα να μην προχωρήσει, έχουμε μπροστά μας 20 ημέρες και έχουμε ήδη ξεπεράσει πολλά εμπόδια».

 

Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο, καθώς σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας παραβιάζει το ισπανικό σύνταγμα που αναφέρεται σε "αδιαίρετη Ισπανία".