Μία ειδική «μονάδα αποκεφαλισμού», όπως την αποκαλεί, με στόχο την εξόντωση του βορειοκορεάτη ηγέτη, φαίνεται πως ετοιμάζει η Νότια Κορέα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

 

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει: «Την τελευταία φορά που είναι γνωστό ότι η Νότια Κορέα συνωμότησε για να δολοφονήσει βορειοκορεάτη ηγέτη, τίποτα δεν πήγε όπως σχεδιάστηκε. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αφότου βορειοκορεάτες κομάντο προσπάθησαν να λεηλατήσουν το προεδρικό μέγαρο στη Σεούλ, η Νότια Κορέα εκπαίδευσε μυστικά απροσάρμοστα άτομα από τις φυλακές ή από τους δρόμους, προκειμένου να μπουν κρυφά στη Βόρεια Κορέα και να κόψουν τον λαιμό του τότε ηγέτη, Κιμ Ιλ Σουνγκ. Όταν η αποστολή ακυρώθηκε, οι άντρες αποστάτησαν.

 

»Σκότωσαν τους εκπαιδευτές τους και μαχόμενοι έφτασαν μέχρι τη Σεούλ, πριν ανατινάξουν τους εαυτούς τους, ένα επεισόδιο που η κυβέρνηση απέκρυπτε για δεκαετίες».

 

«Τώρα, καθώς ο εγγονός του Κιμ Ιλ Σουνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν, επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Νότια Κορέα προετοιμάζεται και πάλι να βάλει στο στόχαστρο την ηγεσία του Βορρά. Μια μέρα αφότου η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την έκτη -και κατά πολύ ισχυρότερη- πυρηνική της δοκιμή, τον τρέχοντα μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, Σονγκ Γιουνγκ Μου, είπε σε βουλευτές στη Σεούλ, ότι μία «μονάδα αποκεφαλισμού» ειδικών δυνάμεων θα δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», προσθέτει το δημοσίευμα.

 

Η μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας, σε αντίθεση με την αντίστοιχη προηγούμενη, θα λειτουργεί επισήμως. Ο στρατός επανεξοπλίζει ελικόπτερα και αεροπλάνα μεταφοράς για να μπουν στη Βόρεια Κορέα τη νύχτα, έτσι ώστε οι ειδικές δυνάμεις, γνωστές ως «Spartan 3000», να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επιδρομές, επισημαίνεται στο άρθρο.

 

Οι New York Times υπογραμμίζουν πως «σπανίως μία κυβέρνηση ανακοινώνει μια στρατηγική για να δολοφονήσει έναν αρχηγό κράτους, αλλά η Νότια Κορέα θέλει να κρατήσει τον Βορρά σε "αναμμένα κάρβουνα" και να τον κάνει να ανησυχήσει για τις συνέπειες της περαιτέρω ανάπτυξης του πυρηνικού οπλοστασίου. Την ίδια στιγμή, η όλο και πιο επιθετική στάση του Νότου σκοπεύει να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να δεχθεί την πρόταση του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν για συνομιλίες».

 

«Οι παραπάνω κινήσεις εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο σημαντικότερος σύμμαχός της, θέτουν τις βάσεις για να σκοτώσουν ή να αποδυναμώσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τους κορυφαίους βοηθούς του, προτού μπορέσουν να δώσουν εντολή για μια επίθεση», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

 

Πάντως, πολλοί φέρεται να αμφιβάλλουν αν όλες αυτές οι απειλές είναι αρκετές για να πτοήσουν τον Κιμ Γιον Ουν. «Μόνο η προοπτική πυρηνικών αντιποίνων θα είναι επαρκής», σημειώνουν.

 

«Η ισορροπία της τρομοκρατίας είναι ο συντομότερος δρόμος για την αποτροπή του πολέμου», δήλωσε την περασμένη Τρίτη στο Κοινοβούλιο ο Γουν Σανγκ Χιουν, ένας συντηρητικός βουλευτής της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα.