Ολοκληρώθηκε η νομική μάχη για τη διάσημη «selfie της μαϊμούς» - Σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα

Ολοκληρώθηκε η νομική μάχη για τη διάσημη «selfie της μαϊμούς» - Σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα Facebook Twitter
2

Μετά από μία μακροχρόνια και πρωτοφανή δικαστική διαμάχη, για τη διάσημη, πλέον, selfie που τράβηξε μία μαϊμού το 2011, τα πνευματικά δικαιώματα αποδόθηκαν τελικά στον άνθρωπο-φωτογράφο, ο οποίος όμως υποσχέθηκε ότι θα δώσει μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη του υπέρ της προστασίας των μακάκων.

  

Η ιστορία της selfie του μαυροκέφαλου μακάκου, που ονομάζεται Ναρούτο, ξεκίνησε το 2011, όταν ο επαγγελματίας φωτογράφος Ντέιβιντ Σλέιτερ ταξίδεψε στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας. Εκεί, ακολουθούσε και φωτογράφιζε για αρκετές ημέρες μία ομάδα μαϊμούδων του συγκεκριμένου είδους. Κάποια στιγμή, ο Ναρούτο άρπαξε τη μηχανή του φωτογράφου, και τράβηξε μια από τις διασημότερες selfie στην ιστορία της «αυτοφωτογράφησης».

Ο φωτογράφος υποστήριζε από την αρχή πως οι selfies που προέκυψαν ήταν αποτέλεσμα της επινοητικότητάς του να πείσει τις μαϊμούδες να πατήσουν το «κλικ», ενώ ταυτόχρονα θα κοιτάζουν στον φακό. «Δεν ήταν μία συμπεριφορά της μαϊμούς που προέκυψε κατά τύχη. Απαιτήθηκαν γνώσεις από την πλευρά μου, πολύ επιμονή, ιδρώτας και αγωνία, και πολλά άλλα», είχε δηλώσει.

Το πρόσωπο της μαϊμούς, με τα μεγάλα πορτοκαλί μάτια και το ανοιχτό στόμα που φαίνεται σαν να χαμογελάει, έκανε αίσθηση όταν ο βρετανός φωτογράφος (αφού κατάφερε να ανακτήσει τη φωτογραφική μηχανή του) την δημοσίευσε σε ένα βιβλίο του.


Όμως η οργάνωση «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» (PETA), που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σλέιτερ, υποστηρίζοντας ότι ο Ναρούτο ήταν εκείνος που τράβηξε τη φωτογραφία και τα πνευματικά δικαιώματα του ανήκουν. 

Υπενθυμίζεται ότι η νομική μάχη ξεκίνησε ουσιαστικά το 2014, όταν ο Σλέιτερ ζήτησε από το blog Techdirt και τη Wikipedia να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες χωρίς άδεια. Οι ιστότοποι αρνήθηκαν, με τη Wikipedia να ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία δεν έχει περιορισμό πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς η μαϊμού ήταν ο πραγματικός δημιουργός της. Η Υπηρεσία για τα Πνευματικά Δικαιώματα των ΗΠΑ αποφάσισε στη συνέχεια πως τα ζώα δεν μπορούν να κατέχουν δικαιώματα copyright.

Στην υπόθεση ενεπλάκη το 2015 και η PETA, η οποία κατέθεσε αγωγή εκ μέρους του Ναρούτο, υποστηρίζοντας πως εκείνος ήταν ο νόμιμος κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας δικαστής αποφάσισε κατά της PETA το 2016, ωστόσο η οργάνωση άσκησε έφεση και η διαδικασία συνεχίστηκε στο εφετείο. Η οργάνωση έχασε τελικά και την έφεση αλλά στη συνέχεια ο φωτογράφος αποφάσισε να δωρίσει μέρος από τα κέρδη του.


Σύμφωνα με την PETA, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σλέιτερ δέχτηκε να δωρίσει το 25% όλων των μελλοντικών εσόδων του από τη χρήση ή την πώληση των selfie του Ναρούτο, σε οργανώσεις που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον των μακάκων της Ινδονησίας.

«Ο Ναρούτο και η περίφημη "σέλφι της μαϊμούς" που σαφέστατα τράβηξε ο ίδιος, δείχνουν ότι ο ίδιος και οι άλλοι μακάκοι είναι νοήμονα, σκεπτόμενα, περίπλοκα όντα που τους αξίζει να είναι νόμιμοι κάτοχοι της πνευματικής ιδιοκτησίας τους και να έχουν τα δικαιώματα», τόνισε η οργάνωση σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο blog της.

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM