Ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας είναι “χάσιμο χρόνου” μεταδίδει το CNN.

 

“Δεν υπάρχει τίποτα στην έρευνα για την Ρωσία. Είναι χάσιμο χρόνου. Είναι μία ολοκληρωτική φάρσα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάνον στην εκπομπή “60 Minutes.”

“Η ρωσική συνωμοσία είναι φάρσα,” τόνισε.

 

Πιεζόμενος με ερωτήσεις από τον Τσάρλι Ρόουζ του CBS ν’ απαντήσει για το αν κατά την γνώμη του η Ρωσία προσπάθησε να καταστρέψει την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να στρέψει την δυναμική των εκλογών υπέρ του Τραμπ, ο Μπάνον δήλωσε ότι έχει διαβάσει τις αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την Ρωσία.

 

“Και μου λέτε ότι οι αναφορές αυτές δεν υπονοούν ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εκλογές;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο Ρόουζ.

 

“Δεν θα αποκάλυπτα ποτέ απόρρητα έγγραφα στην εκπομπή αυτή. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας πω ότι απέχουμε πολύ από το συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι είχαν κάποια επιρροή στις εκλογές,” απάντησε ο Μπάνον.

 

“Λοιπόν αυτή δεν είναι η ερώτηση,” απάντησε ο Ρόουζ. Προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές; Αυτό εξετάζει η έρευνα.

“Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα,” απάντησε ο Μπάνον.

 

Σε ερώτηση γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δυσκολία στο ν’ ασκήσει κριτική στους Ρώσους, ο Μπάνον εξέφρασε την διαφωνία του με το συμπέρασμα αυτό.

 

“Ο πρόεδρος ασκεί κριτική στους Ρώσους όλη την ώρα. Γνωρίζει ότι οι Ρώσοι δεν είναι καλά παιδιά. Πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο πως θα τερματίσουμε τον Ψυχρό Πόλεμο,” επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Μπάνον επιτέθηκε στους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας των προέδρων Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Μπαράκ Ομπάμα που αποδοκίμασαν τον Τραμπ ως πρόεδρο.

 

“Για μία ακόμη φορά, το αφήγημα είναι θανάσιμα λανθασμένο,” τόνισε ο Μπάνον προσθέτοντας ότι ήταν οι “διάνοιες” της κυβέρνησης Μπους που βοήθησαν να συσσωρευτεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, αλλά και να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ. “Αυτές ήταν οι διάνοιες της κυβέρνησης Μπους. Αισθάνομαι απέχθεια και συνολική περιφρόνηση γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Πρόκειται περί ηλιθίων και μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση, ενώ αμφισβητούν έναν καλό άνθρωπο, τον Ντόναλντ Τραμπ,” πρόσθεσε.

 

Πιεζόμενος με ερωτήσεις ν’ αποκαλύψει ονόματα, ο Μπάνον κατονόμασε αρκετά μέλη της ομάδας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του προέδρου Μπους. Μεταξύ αυτών, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, οι πρώην ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο πρώην σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Μπρεντ Σκόουκροφτ.

 

“Ευκαιρίας δοθείσης, οι άνθρωποι του Ομπάμα, περίπου το ίδιο,” τόνισε. “Οι άνθρωποι της Κλίντον, περίπου το ίδιο. Είναι τρεις κυβερνήσεις.”

 

Ο Μπάνον τόνισε ότι υποστηρίζει ακόμη τον Τραμπ, ενώ του άσκησε κριτική που πίστεψε ότι η αλλαγή “προσωπικοτήτων” θα επηρεάσει την υλοποίηση της ατζέντας του. “Νομίζω εάν υπάρχει κριτική ή μία παρατήρηση είναι ότι ο πρόεδρος εδώ και τώρα σκέπτεται -όπως και στην αρχή της διακυβέρνησης του- ότι το ζήτημα είναι οι προσωπικότητες των ανθρώπων ‘εάν μπορέσω ν’ αλλάξω την προσωπικότητα ενός ανθρώπου’ ‘εάν μπορέσω να τον πάρω με το μέρος μου,’ ‘θα μπορέσω να το κάνω.’ Ωστόσο, αυτή δεν είναι προσέγγιση κοινής λογικής,” τόνισε.

 

“Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει και με το FBI, αλλά και με το υπουργείο των Εξωτερικών, αλλά και με το πως υλοποιείται η εξωτερική μας πολιτική,” είπε ο Μπάνον. “Ωστόσο, πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου, ο πρόεδρος θα έχει μία καλύτερη αντίληψη ότι η πόλη (Ουάσινγκτον) είναι μία πόλη με υπηρεσίες και οργανισμούς, ενώ πρέπει να τους χειρίζεσαι ως τέτοιους κι όχι απλά ως προσωπικότητες” ανθρώπων, σχολίασε με νόημα ο ίδιος.

 

Ο Μπάνον απαλλάχθηκε των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο υπό το πλαίσιο γενικότερης αναδιοργάνωσης των υψηλόβαθμων στελεχών γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ.

 

Από τότε, έχει επιστρέψει στα καθήκοντα εκτελεστικής προεδρίας στην ηλεκτρονική σελίδα ειδήσεων Breitbart News, ενώ την θέση αυτή κατείχε πριν λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Η συνέντευξη αυτή που έδωσε χθες είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την αποπομπή του μετά τις συνεντεύξεις που έδωσε τα πρώτα 24ωρα που ακολούθησαν, σχολιάζει το CNN.

 

Το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016, διερευνούν τρεις επιτροπής του Κογκρέσου (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας). Παράλληλα με τις επιτροπές αυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη και η έρευνα του FBI υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή Στίβεν Μιούλερ η οποία εποπτεύεται από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Από την έρευνα αυτή έχει αυτοεξαιρεθεί ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, καθώς για τον ίδιο έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.

 

Από την άλλη μεριά, κλίμα ανταγωνισμού φαίνεται να επικρατεί μεταξύ των επιτροπών του Κογκρέσου αναφορικά με την εξέταση μαρτύρων, αλλά και την εξασφάλιση πληροφοριών και στοιχείων, ενώ έχει επισημανθεί κι αντίστοιχο έλλειμμα ενημέρωσης και συντονισμού των ενεργειών τους.

 

Ο Μιούλερ από την πλευρά του συναντάει εμπόδια στην διάθεση στοιχείων από τις επιτροπές αυτές προς την ομάδα έρευνας που έχει συγκροτήσει, και ζητά την διεξαγωγή συνεδριάσεων όχι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ανοικτών στο κοινό ακροάσεων των μαρτύρων που εξετάζονται, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών κι αξιολόγησης στοιχείων. Ο ειδικός ανακριτής έχει εισαγγελικά καθήκοντα και είναι επιφορτισμένος με την απόδοση ποινικών ευθυνών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

 

Πηγή: CNN