Ολλανδικές εκλογές: Ισοπαλία στην κορυφή.

Ολλανδικές εκλογές: Ισοπαλία στην κορυφή. Facebook Twitter
0

Με πρώτο κόμμα τους Συντηρητικούς φιλελεύθερους (VVD) με 41 έδρες από τις 150 και δεύτερους πίσω τους, τους Σοσιαλδημοκράτες (PvdA) του Diederik Samsom με 39 έδρες έληξαν οι Ολλανδικές βουλευτικές εκλογές.

 

 Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των φετινών εκλογών, πέραν από την προφανή διάσπαση των ψηφοφόρων που έβαλε στην Ολλανδική βουλή 10 κόμματα, είναι η σημαντική ενίσχυση της παρουσίας των ακραίων και αντί- ευρωπαϊκών κομμάτων τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς. Καλό νέο φυσικά η αποδυνάμωση του ακροδεξιού “κόμματος της ελευθερίας” του Geert Wilders, γνωστού και στο Ελληνικό κοινό για τις ακραίες δηλώσεις του εναντίον της χώρας μας. Το ακροδεξιό κόμμα έχασε 9 έδρες από τις 24 που κρατούσε στην προηγούμενη βουλή και έτσι δεν αναμένετε να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης.

 

 Ο ηγέτης των φιλελεύθερων Δημοκρατών Mark Rutte (ευρωπαϊστής και υποστηρικτής της λιτότητας στην γραμμή Βερολίνου) θα προσπαθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, από ότι δείχνουν τα πράγματα, με τους Σοσιαλδημοκράτες του PvdA, ενώ θα χρειαστεί η συνδρομή και κάποιον μικρότερων σχηματισμών που ενδέχεται να επιρεάσουν πολύ την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης συνεργασίας που εμπεριέχει πολλές αντιφάσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το VVD συμφωνεί με και επιθυμεί την συνέχιση της εφαρμογής του δόγματος λιτότητας της Merkel, ενώ το PvdA συμφωνεί περισσότερο με την γραμμή του Γάλλου προέδρου Hollande και επιθυμεί επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της οικονομίας. Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται λοιπόν να γύρει προς την μία πλευρά ή την άλλη, ανάλογα με πιο κόμμα θα έρθει ως τρίτο για να ενισχύσει την πλειοψηφία του συνασπισμού στη βουλή που αυτή τη στιγμή κατέχει 80 από τις 150 έδρες.

 

 Με το εκλογικό σώμα λοιπόν να επιβεβαιώνει τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα που επιθυμεί να δείχνει η χώρα, μένει να δούμε πως θα εξελιχτούν οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, που κάθε άλλο παρά εύκολες και ομαλές θα είναι. 

 

Αναλυτικό πίνακα με τα αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε εδώ και μία ενδιαφέρουσα ανάλυση από το BBC εδώ.

 

Δείτε ακόμα:

O Έλληνας ανταποκριτής της LIFO στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ