Διεθνής καταδίκη για τα επεισόδια των ακροδεξιών στη Σάρλοτσβιλ, όπου έχασε τη ζωή της μια γυναίκα

Διεθνής καταδίκη για τα επεισόδια των ακροδεξιών στη Σάρλοτσβιλ, όπου έχασε τη ζωή της μια γυναίκα Facebook Twitter
0

Μια συγκέντρωση εκατοντάδων υπέρμαχων της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής στη Βιρτζίνια πήρε αιματηρή τροπή, όταν ένας οδηγός έριξε —εσκεμμένα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες— το αυτοκίνητό του πάνω σε αντιδιαδηλωτές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια νεαρή γυναίκα. Αντιδρώντας ο Τραμπ καταδίκασε τη βία που ασκήθηκε από «πολλές πλευρές», τοποθέτηση η οποία επικρίθηκε έντονα από μεγάλο μέρος του αμερικανικού πολιτικού φάσματος διότι δεν καταδίκασε ρητά την ακροδεξιά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις τόσο από τους δημοκρατικούς όσο και από τους ρεπουμπλικάνους, καταδίκασε τελικά τους ακροδεξιούς οι οποίοι πρωτοστάτησαν στα βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου στη Σάρλοτσβιλ της Πολιτείας της Βιρτζίνιας, που είχαν αποτέλεσμα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή.

«Ο ρατσισμός είναι σατανικός και αυτοί που προκαλούν βίαια επεισόδια στο όνομά του είναι εγκληματίες και τραμπούκοι, συμπεριλαμβανομένων της ΚΚΚ, των νεοναζί, των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και άλλων οργανώσεων μίσους που απεχθάνονται όλα όσα εμείς οι Αμερικανοί αγαπάμε», τόνισε ο Τραμπ σε μια δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.


Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε επίσης ότι όσοι διαπράττουν βίαιες ενέργειες εξαιτίας της μισαλλοδοξίας θα λογοδοτήσουν, ενώ υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα φεισθούν κανενός μέσου που διαθέτουν για να υπερασπίσουν και να προστατεύσουν τους Αμερικανούς.

Νωρίτερα, ο Κένεθ Φρέιζερ, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το Συμβούλιο της Αμερικανικής Βιομηχανίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού, όπως τόνισε. «Οι αμερικανοί ηγέτες πρέπει να τιμούν τις θεμελιώδεις αξίες μας απορρίπτοντας ξεκάθαρα τις εκδηλώσεις μίσους, φανατισμού και τους ισχυρισμούς περί φυλετικής ανωτερότητας, που εναντιώνονται στο αμερικανικό ιδεώδες κατά το οποίο όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι», τόνισε ο Φρέιζερ —ο οποίος είναι Αφροαμερικανός— στην ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε την παραίτησή του. «Ως διευθύνων σύμβουλος της Merck και για προσωπικούς συνειδησιακούς λόγους, αισθάνομαι ότι έχω ευθύνη να πάρω θέση εναντίον της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού», πρόσθεσε ο Φρέιζερ.

Ο Τραμπ αντέδρασε υποστηρίζοντας σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι αφού ο Φρέιζερ παραιτήθηκε «θα έχει τώρα περισσότερο χρόνο για ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ!».


Την Κυριακή ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι τα σχόλια του Τραμπ σήμαιναν πως ο πρόεδρος καταδικάζει επίσης τη βία της Κου Κλουξ Κλαν και των νεοναζιστικών οργανώσεων. Τόσο δημοκρατικοί αλλά και ρεπουμπλικάνοι καταδίκασαν το γεγονός πως ο Τραμπ καθυστέρησε να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια και όταν το έκανε δεν καταδίκασε ονομαστικά τους ακροδεξιούς.

Μέρκελ, Μέι και ΟΗΕ καταδικάζουν «τον ρατσισμό, το μίσος και τη βία»

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι καταδικάζει τον ρατσισμό και το μίσος, τόνισε ένας εκπρόσωπός της σήμερα, ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα βίαια επεισόδια τα οποία ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας πορείας υπέρμαχων της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής στη Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή της μια γυναίκα.


Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η αντίδραση του Τραμπ ήταν επαρκώς σθεναρή, ο εκπρόσωπος της Μέι απάντησε: «το τι λέει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είναι δικό του ζήτημα. Εμείς είμαστε πολύ σαφείς (...). Καταδικάζουμε τον ρατσισμό, το μίσος και τη βία. Καταδικάζουμε την ακροδεξιά».

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, την «αποκρουστική» συμπεριφορά των αμερικανών λευκών ρατσιστών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στη Βιρτζίνια, ενώ κατήγγειλε με έντονο τρόπο «την επίθεση» η οποία στοίχισε τη ζωή σε μια γυναίκα.


«Η καγκελάριος εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο αυτής της νέας γυναίκας (...). Πέραν αυτής της επίθεσης, πρέπει να ειπωθεί ότι οι σκηνές που είδαμε σε αυτή την πορεία των εξτρεμιστών της άκρας δεξιάς ήταν απόλυτα αποκρουστικές. Επιδείχθηκαν ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και το μίσος στις πλέον απαράδεκτες μορφές τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.


Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται εν μέσω της πολεμικής στις ΗΠΑ για τον δισταγμό του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει ονομαστικά τις οργανώσεις της άκρας δεξιάς οι οποίες συγκεντρώθηκαν στη Σάρλοτσβιλ. Η Μέρκελ και ο Τραμπ έχουν συγκρουστεί και αλληλοεπικριθεί τους τελευταίους μήνες για διάφορα ζητήματα.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν επίσης τα βίαια επεισόδια μεταξύ των λευκών ρατσιστών και των αντιδιαδηλωτών που ξέσπασαν στο Σάρλοτσβιλ, στην Πολιτεία Βιρτζίνια, το Σαββατοκύριακο.

«Είμαστε εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού και μισαλλοδοξίας», υπογράμμισε ο Φαρχάν Χακ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει θέση στις κοινωνίες μας για τον βίαιο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις που είδαμε (να εκδηλώνονται) στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας τις τελευταίες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ