Γιατί είναι εύκολο ακόμη και μια παρανόηση να φέρει πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας

Γιατί είναι εύκολο ακόμη και μια παρανόηση να φέρει πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας Facebook Twitter
0

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα έχουν μέσω των τελευταίων δεκαετιών οργανώσει μηχανισμούς πρόληψης κι αντιμετώπισης κρίσεων από το ενδεχόμενο αυτές να βρεθούν εκτός ελέγχου. Στους μηχανισμούς αυτούς έχουν ενταχθεί τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, δορυφόροι, αλλά και υπερπτήσεις, προκειμένου ΗΠΑ και Ρωσία να καταγράφουν εκατέρωθεν τις αμυντικές εξελίξεις και κινήσεις.

 

Ωστόσο, ενώ τέτοιο δίκτυ ασφάλειας δεν έχει οργανωθεί μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών αμυντικών αναλυτών που τονίζουν ότι ένα ατύχημα, μία παρεξήγηση ή παρανόηση ή εσφαλμένη ανάγνωση μιας δήλωσης που έκανε η άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει μία πλήρη πολεμική ανάφλεξη, ακόμη κι αν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν επιδιώκει το ξέσπασμα ενός πολέμου.

 

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ προς την Ουάσινγκτον για ένα “επώδυνο μάθημα” μετά την ομόφωνη έγκριση των νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την επιθετική δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απάντηση με “φωτιά και οργή” από την μεριά των ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή, του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την Βόρεια Κορέα ν’ αντιδράσει με δήλωση σχετική με την προετοιμασία σχεδίων για πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ στον Ειρηνικό ωκεανό.

 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελάχιστα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων οι δύο πλευρές μπορούν ν’ ανταλλάξουν προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα που εξελίσσει η Πιονγιάνγκ, αλλά και τις προκλητικές της ενέργειες έναντι των αποφάσεων για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Έχουμε μερικούς κατά περίπτωση τρόπους επικοινωνίας με την Βόρεια Κορέα, αλλά δεν έχουμε μία δίοδο επικοινωνίας που θα μπορούσε ν’ αντέξει την πίεση μιας σειράς κρίσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Γούλφσταλ υψηλόβαθμος σύμβουλος για την μη επέκταση των όπλων μαζικής καταστροφής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

 

Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις κι έτσι δεν έχουν πρεσβείες η μία στην πρωτεύουσα της άλλης. Διατηρούν επαφές, μέσω των διπλωματικών αποστολών τους στον ΟΗΕ, των πρεσβειών τους στο Πεκίνο, αλλά και τις συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών του στρατού στο Πανμουντζόμ. Πρόκειται για σημείο εντός της στρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορα που χωρίζουν στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο, όπου υπογράφτηκε η εκεχειρία για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων του Πολέμου στην Κορέα (1950-1953). Η Βόρεια και η Νότια Κορέα δεν έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνευσης, ενώ τεχνητά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

 

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον στέλνει “μηνύματα” στην Πιονγκγιάνγκ μέσω του Πεκίνου, αλλά και της Σουηδίας, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

 

Στο παρελθόν είχε εγκατασταθεί μία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ, αλλά ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επιδείνωσε την δίοδο αυτή επικοινωνίας, το 2013, ενώ έχει αρνηθεί να την αποκαταστήσει, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γκάρι Σαμόρε, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, που σήμερα εργάζεται σε επιστημονικό κέντρο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την επιστήμη και τις διεθνείς σχέσεις (Harvard University’s Belfer Center for Science and International Affairs). “Δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτή την κρίση μέσω αναρτήσεων στο Twitter ή μέσω δημοσίων δηλώσεων,” δηλώνει ο Τζόζεφ Σιριντσιόνε, πρόεδρος του κέντρου ελέγχου όπλων (Ploughshares Fund), αναφερόμενος στην προτίμηση του προέδρου Τραμπ να χρησιμοποιεί το Twitter, αλλά και δημόσιες δηλώσεις.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ