Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι ντόπιοι στην Βαρκελώνη μισούν τους τουρίστες

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι ντόπιοι στην Βαρκελώνη μισούν τους τουρίστες Facebook Twitter
15

 

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι ντόπιοι στην Βαρκελώνη μισούν τους τουρίστες Facebook Twitter

Φανταστείτε ότι περπατάτε σε έναν δρόμο στην πόλη που ονειρευόσασταν να επισκεφθείτε για μήνες ή και χρόνια. Έχετε καλή διάθεση επειδή είστε σε διακοπές. Ο ήλιος φαίνεται πιο φωτεινός από το συνηθισμένο και η ζωή μοιάζει καλύτερη. Αλλά στη συνέχεια σε μια γωνία πετυχαίνετε ένα γκράφιτι που αναφέρει: «Τουρίστες είστε τρομοκράτες». Το αγνοείτε, αποδίδοντάς το σε κάποιον θυμωμένο τύπο με μια θλιβερή ζωή που πιθανότατα δεν βγαίνει και τόσο πολύ. Αλλά λίγα μέτρα μετά βλέπετε ένα ακόμη μήνυμα που γράφει: «Όλοι οι τουρίστες είναι κακοί» και μετά ένα «Σταματήστε να καταστρέφετε τη ζωή μας!». Και μετά από αυτό: «Γιατί να το ονομάσουμε τουριστική σεζόν, αν δεν μπορούμε να τους πυροβολήσουμε;». Τώρα φαίνεται πως είναι κάτι περισσότερο από ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συνεχίζετε να περπατάτε, αλλά η άνοιξη έχει φύγει από το μυαλό σας. Ίσως τελικά ο ήλιος δεν είναι τόσο λαμπερός σήμερα.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η προσωπική μαρτυρία μιας ντόπιας στον Independent που εξηγεί γιατί στην Βαρκελώνη οι τουρίστες έχουν αρχίσει να γίνονται μισητοί. Η συντάκτρια παραθέτει πώς οι τουρίστες αλλάζουν τις ζωές των ντόπιων και τους κάνουν να αισθάνονται σαν ξένοι στην πατρίδα τους Το άρθρο συνεχίζει:

Ως πολίτης της Ισπανίας που έζησα στη Βαρκελώνη εδώ και έξι χρόνια, έχω δει την τεράστια αύξηση του τουρισμού και του κινήματος εναντίον των τουριστών που προωθείται από τους ντόπιους, το οποίο αρχίζει να αναφέρεται ως "τουρισμό-φοβία". Πρώτη είδα αυτό το είδος γκράφιτι πριν από τρία χρόνια, καθώς περίμενα σε ένα φανάρι. Μπροστά μου, σε μια διάβαση πεζών δίπλα στη Σαγκράδα Φαμίλια, διάβασα τις λέξεις «Τουρίστες φύγετε"». Αυτή ήταν ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου - θυμωμένα γκράφιτι και επιθετικά μηνύματα άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη την πόλη. Πρόσφατα, οι αντι-τουριστικές διαμαρτυρίες έχουν γίνει πρωτοσέλιδα. Αλλά γιατί όλο αυτό το μίσος; Δεν είναι αυτός ο τρόπος αντίδρασης υπερβολικός;

Από τη μία πλευρά, η απάντηση είναι ναι, είναι. Αλλά από την άλλη πλευρά, είναι μια αντίδραση που έχει προκαλέσει ο ογκώδης αριθμός των τουριστών που δημιουργεί μαζικό υπερπληθυσμό ενώ η πόλη έχει φτάσει στα άκρα - στο σημείο καμπής. Η Βαρκελώνη είναι η εικοστή στη λίστα με τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου και συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των επισκεπτών κάθε χρόνο. Από 27 εκατομμύρια τουρίστες το 2012 έφτασε να έχει πάνω από 34 εκατομμύρια το 2016. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 25 τοις εκατό σε τέσσερα χρόνια.

Οι πτήσεις χαμηλού κόστους, καθώς και η διάδοση των πλατφορμών όπως η AirBnB και η Homeaway, που τείνουν να είναι φθηνότερες και πιο βολικές από τα ξενοδοχεία, συνέβαλαν στον αυξανόμενο αριθμό περιηγητών. Με τη σειρά τους, οι επενδυτές κερδοσκοπούν και αγοράζουν ολόκληρα κτίρια - σε ορισμένα από τα οποία έχουν ζήσει οικογένειες εδώ και δεκαετίες - για να καλύψουν αυτήν την αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Οι ιδιοκτήτες βλέπουν την ευκαιρία να κερδίσουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερα από τους μακροχρόνιους τοπικούς ενοικιαστές και το 40% των τουριστικών διαμερισμάτων της Βαρκελώνης είναι παράνομα. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη στέγης για όσους ζουν και εργάζονται εδώ και οδηγεί τα ενοίκια σε αυξήσεις που το 2016 έφτασαν το 16,5%.

Τώρα φανταστείτε ότι ζείτε στη Βαρκελώνη - και η ζωή γίνεται όλο και πιο ακριβή συνεχώς. Την Παρασκευή το πρωί, όπως κάθε εβδομάδα εδώ και χρόνια, μπορείτε να αγοράσετε μερικά είδη παντοπωλείου στην τοπική αγορά της γειτονιάς σας, την La Boqueria. Αλλά τελευταία είναι τόσο γεμάτη από τουρίστες που είναι δύσκολο να κινηθεί κανείς στους διαδρόμους. Η βόλτα που είχε διάρκεια 20 λεπτά τώρα διαρκεί πάνω από μία ώρα. Σε κάποιο σημείο συναντώ μια ηλικιωμένη κυρία που έζησε εδώ και δεκαετίες στην περιοχή. Φαίνεται αναστατωμένη: Αποδεικνύεται ότι οι ιδιοκτήτες πωλούν όλο το κτίριο σε έναν επενδυτή ο οποίος σχεδιάζει να μετατρέψει το ιστορικό κτίριο σε διαμερίσματα πολυτελείας για πλούσιους αλλοδαπούς και οι μισθωτές έχουν έξι μήνες για να φύγουν. Πού θα πάει αυτή η κυρία; Πλήρωνε τις τιμές των "παλαιών ενοικίων" και δεν μπορεί να αντέξει τα νέα υπερβολικά υψηλά νούμερα της αγοράς.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, αποφασίζετε να γευματίσετε στην παλιά πόλη, που είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου σερβίρεται μια τυπική tapa. Υπάρχει όμως μια τεράστια ουρά αναμονής με ανθρώπους που περιμένουν έξω, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι τουρίστες. Δεδομένου ότι δεν είστε διατεθειμένοι να περιμένετε μισή ώρα για να φάτε άβολα σε ένα γεμάτο εστιατόριο, κατευθύνεστε στο σπίτι και τρώτε ό, τι υπάρχει στο ψυγείο. Το βράδυ κανονίζετε να πάτε σε μια παμπ με μερικούς φίλους και ανακαλύπτετε πως έχει αντικατασταθεί από ένα τουριστικό εστιατόριο. Όταν πηγαίνετε στο σπίτι, ακούτε μεθυσμένους νεαρούς που μιλάνε ξένη γλώσσα καθώς πλησιάζετε στο δρόμο σας. Καθώς γυρίζετε στη γωνία, συνειδητοποιείτε ότι είναι η ίδια ομάδα ανθρώπων που ενοικιάζουν το διαμέρισμα πάνω από το δικό σας, το οποίο ξέρετε ότι δεν έχει άδεια για ενοικιάσεις και αυτοί διασκεδάζουν για μέρες, διακόπτοντας τον ύπνο σας. Τώρα ένας από αυτούς είναι γυρισμένος στον τοίχο και ουρεί. Και είναι ανώφελο να τους πείτε κάτι γιατί έχετε δοκιμάσει να το κάνετε και πριν και απλά σας περιγελούν. Οι γείτονές σας θα πρέπει να υπομείνουν τη μυρωδιά ούρων για μέρες.

Στο τέλος αποφασίζετε ότι δεν μπορείτε να το ανεχτείτε άλλο και αρχίζετε να ψάχνετε για ένα στούντιο για ενοικίαση σε μια άλλη περιοχή που δεν είναι τόσο γεμάτη τουρίστες. Αλλά μετά από μήνες αναζήτησης, παραιτείστε: οι λίγοι που προσφέρονται είναι υπερβολικά ακριβοί, πολύ μακριά από το γραφείο σας, πολύ μικροί για την τιμή ή υπερβολικά απαιτητικοί. Και ξαφνικά αρχίζεις να αισθάνεσαι σαν ξένος στην ίδια σου την πόλη. Και είσαι τόσο οργισμένος που πρέπει να το εκφράσεις και αρχίζεις να το κάνεις με συνθήματα θυμού στους τοίχους.

Αυτά τα γεγονότα αποτελούν τυπικό κομμάτι της ζωής στη Βαρκελώνη, οπότε δεν είναι περίεργο ότι οι ντόπιοι αντιλαμβάνονται τον τουρισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τους σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κυβέρνησης - ακόμη και πάνω από την ανεργία και τις συνθήκες εργασίας. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού πιστεύει ότι η πόλη είναι σε πλήρη τουριστική δυναμικότητα και ότι δεν πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Ωστόσο, η επίθεση στους επισκέπτες δεν είναι η λύση σε μια πόλη όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, το 86,7% των κατοίκων  βλέπουν τον τουρισμό ως θετικό, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να ρυθμιστεί περαιτέρω. Όπως και η τοπική κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε την κατάσταση και έλαβε μέτρα για να την προσπαθήσει να τη συγκρατήσει. Εκτός από τον τουριστικό φόρο που ισχύει για τη διαμονή για τη διανυκτέρευση στην πόλη, η παραχώρηση άδειας και η κατασκευή νέων καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ξενώνες και διαμερίσματα) έχει σταματήσει από το 2015 και νωρίτερα φέτος εγκρίθηκε ειδικό σχέδιο αστικής ανάπτυξης για τον τουρισμό (PEUAT). Σύμφωνα με αυτό η χορήγηση άδειας λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων περιορίζεται ανάλογα με την περιοχή. Στόχος είναι η πιο ομοιόμορφη διανομή των τουριστών σε όλη την πόλη και η αποσυμφόρηση των πιο κεντρικών και επηρεαζόμενων περιοχών.

Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα αυτά θα επιτύχουν το στόχο τους και θα βοηθήσουν στην μείωση των εντάσεων, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν ο τουρισμός και η τοπική ζωή μπορούν να φτάσουν σε ισορροπία. Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να φοβάστε να επισκεφτείτε την Βαρκελώνη: οι περισσότεροι ντόπιοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διοίκησης και θα σας φερθούν φιλικά. Εάν επισκέπτεστε την πόλη, με σεβασμό, προσπαθώντας να παρέμβετε όσο το δυνατόν λιγότερο στη ζωή των ντόπιων και επιλέγοντας μια επιλογή διαμονής που δεν έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο - ή τουλάχιστον δεν είναι παράνομη - όλα θα είναι μια χαρά.

Επειδή η Βαρκελώνη δεν σας μισεί - μισεί μόνο το κατούρημα σας.

Διεθνή
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Πάντως τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ λεφτά που εισρέουν στη Βαρκελώνη, δε φαίνεται να τους ενοχλούν. Απ τα ελάχιστα μέρη της Ισπανίας που σχεδόν δεν ένιωσε την κρίση και τα μνημόνια. Η αλήθεια είναι οτι φέτος ο πεζόδρομος Ramblas ήταν ανυπόφορα γεμάτος. Το Eixample που συνήθως μένω, ήταν μια χαρά. Πιο ακριβό βεβαίως...
Στη Βαρκελώνη υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ξενοφοβία που είναι αποτέλεσμα της πολυετούς ισπανοφοβίας. Όταν από τη δεκαετία του 80, έσπαζαν τους τηλεφωνικούς θαλάμους που έγραφαν τηλέφωνο στα ισπανικά και όχι στα καταλανικά, όταν πετούσαν μπογιές και εσπαζαν βιτρίνες σε επιχειρήσεις με ισπανικά ονόματα, ήταν ζήτημα χρόνου η σωστή αρχικά τάση για αυτοδιάθεση να εξελιχτεί σε μια γενικευμένη ξενοφοβία. Η ξενοφοβία αυτή δεν ξεκίνησε με το "μισούμε τους ξένους". Ξεκίνησε με το είμαστε "καταλανοί κυρίαρχοι στην πατρίδα μας".
Άντε γειά σου, πες τα ανθρωπέ μου!Η σαχλαμάρα της εθνικής καταλανικής "διαφορετικότητας" οδηγεί και σε κάθε είδους φοβία... Ισπανοφοβία, τουριστοφοβία, κλπ...Όταν υπάρχουν βαρεκλωνεζοι που θεωρούν τον εαυτό τους πολύγλωσσο γιατί μιλάνε καταλανικά, ισπανικά και γαλλικά, καταλαβαίνουμε όλοι ποιά είναι η κοσμοθεωρία τους...Οι εθνικο-λαϊκιστές που έχουν μεγάλη επιρροή στην Καταλωνία, όπως και οι καθ´υμάς λαϊκιστές, έχουν σπείρει ανέμους και θα έρθει η ώρα που κι αυτοί θα θερίζουν καταιγίδες.....
Απορώ πως δεν βλέπει κανείς την σύνδεση της ξενοφοβίας στην Βαρκελώνη με την ξενοφοβία στις διάφορες περιοχές που έχουν μεγάλο αριθμό πρόσφυγων/μεταναστών. Και στις δύο περιπτώσεις μερίδα κατοίκων αντιδρούν στις αλλαγές που γίνονται λόγω της αλλοίωσης του πληθυσμού, αλλά επειδή οι τουρίστες αντιπροσωπεύουν ένα μέρος του καπιταλισμού η δράσεις εναντίων τους αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό. Πάντως οτι γράφει το άρθρο μπορεί χαλαρά να μεταλλαχθεί σε μανιφέστο εναντίων των μεταναστών με φινάλε το κλισέ "εγώ δεν είμαι ρατσιστής αλλά....".
Δεν υπάρχει ξενοφοβία στην Βαρκελώνη. Μπορείνα υπάρχουν ένας δυο ηλίθιοι, αλλά ξενοφοβία και ρατσιμός όχι. Αυτοί που αντιστέκονται στην άκρατη τουριστικοποίηση, είναι αυτοί που οργανώνουν δράσεις και υψώνουν πανό στις πλατείες 'refugees welcome'. Μια βόλτα στη Gracia θα σε πείσει.
Φυσικά όταν αφήνεις κάποιος το δόγμα να σε καθοδηγεί πέφτει σε τέτοιες αντιφάσεις: ξενοφοβία μόνο για τους πρόσφυγες/μετανάστες αντίθετα οι ξένοι επισκέπτες "τουριστικοποιούν τις παραδοσιακές συνοικίες". Το πανό δεν μου λέει τίποτα, αφού άλλωστε η ουσία είναι ίδια με την θέση του κυνηγημένου να παίρνει ο μικροαστός τουρίστας (γιατί για τους ομοιδεάτες επισκέπτες δεν νομίζω ότι θα έχει κανείς πρόβλημα). Υπάρχει θέμα με την διαχείριση όλου αυτού του τουρισμού; Δεκτο, τα παράπονα στην πολιτεία που δεν τα λύνει, όχι με βανδαλισμούς στις μικροεπιχειρήσεις και τραμπουκισμούς στους τουρίστες. Ξαναγράφω πως όποιοι δεν θέλουν τουρίστες στην Βαρκελώνη ας τους στείλουν εδώ.
Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, ότι δεν φταίνε οι τουρίστες αλλά η διοίκηση και τα παράνομα καταλύματα. Η πλειοψηφία των τουριστών πάει για να περάσει όμορφα και καλά. Το αν η Βαρκελώνη απέτυχε να διαχειριστεί τόσο κόσμο, είναι καθαρά θέμα εσωτερικό.Τώρα τα κατουρήματα είναι ένα θέμα. Σε κάθε μεγάλο τουριστικό προορισμό υπάρχουν τέτοια δυστυχώς.
αυτό με το κατούρημα είναι μεγάλη μούφα - οι ίδιοι οι Βαρκελωνέζοι κατουρούν αβέρτα και δεν το είχαν κόψει ποτέ παρόλες τις εκκλήσεις των αρχών (το θεωρούν κάτι σαν δικαίωμά τους)
Έχεις δει συχνά Καταλανούς να ουρούν στην Βαρκελώνη; Παραξενεύομαι που το ακούω. Σε ποια περιοχή, αν επιτρέπεται; Μένω Sant Gervasi, έxω μείνει και Gracia. Περνώ συχνά τα ΣΚ στο Sant Cugat del Valles. Ούτε μια φορά δεν είδα Καταλανούς να ουρούν δημόσια, εξαιρώντας τις Festes de Gracia, που πραγματικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
αγαπητή Mrs Darcy, η πληροφόρηση που έχω είναι παλαιότερη (2010) από τους οικοδεσπότες μου (ζευγάρι ισπανίδας με έλληνα επί 5ετία) και τις προσωπικές μου διαδρομές στην πόλη. Πιθανόν να έχουν αλλάξει τα πράγματα και μπράβο τους - πάντως, όταν τους έβλεπα να ουρούν δεν είχα και μεγάλη όρεξη να τούς ζητήσω διαβατήριο...
Η Βαρκελώνη έχει 34 εκ. μόνο για το 2016, ενώ η Ελλάδα θα φτάσει τους 30 εκ. σύμφωνα με προβλέψεις το 2017. Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι, για αυτό είναι δύσκολο για οποιαδήποτε δημοτική αρχή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε τέτοια μεγέθη τουρισμού.
Αναμφίβολα. Όμως ακόμα και μια μειοψηφία από 34 εκατομμύρια τουρίστες είναι σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους εξοχικούς τουριστικούς προορισμούς, τα κάτουρα πέφτουν στα τσιμέντα, πλάι στα σπίτια. Το ίδιο και οι μεθυσμένοι διάλογοι. Σε μεγάλους αριθμούς τέτοια "πταίσματα" μπορούν να υποβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων σε μεγάλο βαθμό, ειδικά αν συνεχίζονται αδιάκοπα όλη τη χρονιά και όχι π.χ. μόνο το καλοκαίρι. Ίσως υπάρχει όριο στο πόσους τούρίστες "αντέχει" ένα μέρος, για να διατηρήσει κανονική ζωή για τους κατοίκους.
Χμμμ... οι εικόνες αυτές και οι συνθήκες που περιγράφονται με τις ενοικιάσεις και τις οικοδομές που ανεγείρονται αποκλειστικά για τουρίστες αρχίζουν και εξηγούν την εικόνα στα Νότια προάστια φέτος το καλοκαίρι... Μόνο που παίζει στην περίπτωσή μας εδώ αρκετοί να αποδειχτούν μόνιμοι και όχι τουρίστες.Ακραία η αντίδραση των κατοίκων στη Βαρκελώνη, αλλά όποιος είναι έξω απ'το χορό πολλά τραγούδια ξέρει και δε μπορούμε να τους κρίνουμε.Το μίσος μπορεί μόνο να γεννήσει μίσος, αλλά ελπίζω στην επικράτηση της λογικής και του μέτρου, μακριά από φανατισμένα άκρα και άτεγκτες πολιτικές ορθότητες.Ας μην ξεχνάμε ότι οι λέξεις είναι εργαλεία περιγραφής και έχει λόγο η ύπαρξη των εννοιών του "ξένου" και του "αλλότριου".Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές (και ειδικά από αυτόν που βρίσκεται σε μια χώρα ως επισκέπτης), αλλά δεν είναι αναγκαστική η αποδοχή και φυσικά ούτε ντε και καλά ενσωμάτωση.