Ομαδική απόδραση από φυλακή στο Κονγκό - Τουλάχιστον 1 νεκρός και 20 δραπέτες

Ομαδική απόδραση από φυλακή στο Κονγκό - Τουλάχιστον 1 νεκρός και 20 δραπέτες Facebook Twitter
EPA/STR (φωτογραφία αρχειου)
0

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε ενώ περίπου είκοσι κρατούμενοι διέφυγαν, κατά τη διάρκεια της απόπειρας ομαδικής απόδρασης σε φυλακή της πόλης Μπουκάβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, νωρίτερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.


Η απόδραση αυτή είναι τουλάχιστον η έκτη στη ΛΔ Κονγκό από τον Μάιο και υπογραμμίζει το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα, αφότου ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπιλά αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία μετά το πέρας της θητείας του, τον Δεκέμβριο.


Οι κρατούμενοι απέδρασαν μόλις ένας άγνωστος πέταξε μια χειροβομβίδα στη φυλακή, δήλωσε ο δήμαρχος Φιλήμων Γιογκολελό. «Οι φύλακες κάνουν αυτή τη στιγμή καταμέτρηση για να μάθουμε αν ο αριθμός των δραπετών χρειάζεται να τροποποιηθεί», είπε ο Γιογκολελό. Οι φυλακισμένοι στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα είναι συνήθως περίπου 1.000.


Ένας επισκέπτης στη φυλακή σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν όταν οι φύλακες άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε ο ίδιος.


Περίπου 4.000 φυλακισμένοι απέδρασαν από τη μεγαλύτερη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Κινσάσα τον Μάιο, έπειτα από μια επίθεση που η κυβέρνηση απέδωσε σε μια αυτονομιστική σέκτα. Ακόμη 930 απέδρασαν από φυλακή της πόλης Μπένι (βορειοανατολικά) τον επόμενο μήνα.


Η επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης μιας εξέγερσης στο κεντρικό Κονγκό κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί πάνω από 3.000 άνθρωποι από τον περασμένο Αύγουστο, έχουν ωθήσει ορισμένους από τους συμμάχους του Καμπιλά να τον προτρέψουν να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Ο Καμπιλά κυβερνά το Κονγκό, μια πυριτιδαποθήκη γεμάτη κοιτάσματα πολύτιμων μετάλλων και εθνοτικές συγκρούσεις, από το 2001. Η άρνησή του να εγκαταλείψει την εξουσία δημιούργησε φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει νέος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Οι εμφύλιες συρράξεις του προηγούμενου αιώνα στοίχισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ