Στρατοδικείο του Αμάν καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα έναν ιορδανό στρατιώτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον φόνο τριών αμερικανών εκπαιδευτών στην είσοδο στρατιωτικής βάσης της χώρας, τον Νοέμβριο του 2016.


Ο 39χρονος Μάαρικ αλ Ταουίχα, πατέρας τριών παιδιών, είχε κατηγορηθεί για φόνο εκ προμελέτης, όμως διατράνωνε την αθωότητά του.


Το επεισόδιο αυτό, που σημειώθηκε στις 4 Νοεμβρίου στη στρατιωτική βάση του βασιλιά Φαϊσάλ στην αλ Τζαφρ νότια του Αμάν, προκάλεσε ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιορδανίας.


Αρχικά, οι αρχές της Ιορδανίας είχαν ανακοινώσει ότι οι αμερικανοί εκπαιδευτές σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους δεν σταμάτησε στην είσοδο της βάσης. Η Ουάσινγκτον απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και επεσήμανε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει να υπήρξε πολιτικό κίνητρο για τους φόνους.


Στην Ιορδανία, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ που συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, φιλοξενούνται αρκετές εκατοντάδες αμερικανοί στο πλαίσιο του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Ο αμερικανικός στρατός, που μετρά σχεδόν 2.200 στρατιωτικούς στην Ιορδανία, έχει εκπαιδεύσει σύρους αντάρτες καθώς και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν και του Ιράκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP