ΗΠΑ: Τι συνέβη με τον γιο του Τραμπ

ΗΠΑ: Τι συνέβη με τον γιο του Τραμπ Facebook Twitter
0

Ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να συναντήσει μία γυναίκα το 2016, για την οποία είχε ενημερωθεί ότι ήταν δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης και η οποία θα του έγινε επιβαρυντικές πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Οι πληροφορίες αυτές, θα παραδίδονταν στο πλαίσιο της επίσημης υποστήριξης της Ρωσίας για την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

 

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι το ερώτημα για τις ενδεχόμενες σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας έχει απαντηθεί καταφατικά, ενώ εκτιμάται ότι το νομικό βάρος της υπόθεσης μετατοπίζεται πλέον στο αν είχε κάποια εμπλοκή προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ αποτελούν την πιο συγκεκριμένη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δέχθηκαν την βοήθεια της Ρωσίας. Η υπόθεση αυτή, έχει επισκιάσει την άσκηση του κυβερνητικού έργου της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για το ζήτημα αυτό τόσο από το Κογκρέσο, όσο κι από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ήταν ανοιχτός στην προοπτική να λάβει “υψηλού επιπέδου απόρρητη πληροφόρηση” από μία Ρωσίδα δικηγόρο “στο πλαίσιο της προσπάθειας που έκανε η Ρωσία και η κυβέρνησή της να υποστηρίξουν τον Τραμπ πριν από την συνάντηση της 9ης Ιουνίου του 2016.

 

“Εάν είναι αυτό που λέτε, το λατρεύω” φαίνεται ν' αποκρίθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στο αίτημα για την συνάντηση. Ο ίδιος δημοσιοποίησε τα ηλεκτρονικά μηνύματα που προηγήθηκαν της συνάντησης στο Twitter, μετά την ανακοίνωση της εφημερίδας “The New York Times” ότι σκόπευε να γράψει ένα άρθρο για αυτά και αφού ζήτησε το σχόλιο του.

 

Στην διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News o Τραμπ Τζούνιορ είπε ότι ο (τότε) διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αλλά κι ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, που είναι σήμερα υψηλόβαθμος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, ήταν παρόντες στην συνάντηση με την Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίσκαγια, για την οποία ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο. Ο Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι η Βεσελνίσκαγια δεν του έδωσε επιβαρυντικές πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον στην συνάντηση, αλλά επεδίωξε να συζητήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

“Εξετάζοντας τώρα την κατάσταση, είναι πιθανό ότι θα έκανα τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Για μένα όλο αυτό ήταν μια έρευνα σχετικά με την αντιπολίτευση” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ Τζούνιορ.

 

Ωστόσο, η επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ και του Ρομπ Γκόλντστοουν, ενός υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων που οργάνωσε την συνάντηση, θα μπορούσε να προσφέρει υλικό στις έρευνες που διεξάγονται σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ.

 

“Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε να διαθέσει στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ κάποια επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που ενοχοποιούν την Χίλαρι και τις συναναστροφές της με την Ρωσία τα οποία θα είναι χρήσιμα για τον πατέρα σου,” έγραψε ο Γκόλντστουν στον Τραμπ Τζούνιορ (3 Ιουνίου). Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει δικαστικό αξιωματούχο που ν' αποκαλείται “crown prosecutor” όπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα, ενώ το αξίωμα αυτό είναι αντίστοιχο του γενικού εισαγγελέα.

 

Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει συμπεράνει ότι η Μόσχα προσπάθησε να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει στις εκλογές, ενώ μέρος της προσπάθειας αυτής ήταν η δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

“Η συζήτηση τώρα θα στραφεί στο αν ο πρόεδρος Τραμπ είχε προσωπική εμπλοκή ή όχι, ενώ η ερώτηση για την εμπλοκή της προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται να έχει βάση τώρα. Η απάντηση είναι ναι,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Cornel, Τζενς Ντέιβιντ Όχλιν.

 

Από την πλευρά της η Μόσχα απορρίπτει την οποιαδήποτε εμπλοκή της, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία του δεν συνωμότησε με τους Ρώσους.

 

Ο Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι δεν είπε στον πατέρα του για την συνάντηση αυτή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε συναντήσεις και με άλλους Ρώσους. “Είναι πιθανό να έχω συναντηθεί και με άλλους ανθρώπους από την Ρωσία, αλλά σίγουρα όχι στο πλαίσιο των επίσημων συναντήσεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ Τζούνιορ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

 

Οι εξελίξεις σχετικά με τη νέα τροπή της υπόθεσης για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματαγορές, με πτώση της τιμής των μετοχών, αλλά και της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, ενώ τα ομόλογα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κέρδισαν έδαφος.

 

Έρευνες σχετικά με την υπόθεση ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, διεξάγονται από τις αρμόδιες για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπές, τόσο στην Γερουσία, όσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Την ευθύνη της έρευνα του FBI, έχει αναλάβει ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικές αρμοδιότητες, Ρόμπερτ Μιούλερ που έχει διοριστεί από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα καθώς αντικείμενο διερεύνησης αποτελούν ενδεχόμενες προεκλογικές επαφές του, με τους Ρώσους.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ