Η ιστορία του Ομάρ Καντρ, του νεαρότερου κρατουμένου του Γκουαντάναμο που θα λάβει αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων

Η ιστορία του Ομάρ Καντρ, του νεαρότερου κρατουμένου του Γκουαντάναμο που θα λάβει αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων Facebook Twitter
0

Η καναδική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη στον Ομάρ Καντρ, πρώην κρατούμενο στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο και να του καταβάλει αποζημίωση 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (περίπου 6,8 εκατομμύρια ευρώ) για την κακοποίηση που υπέστη κατά την διάρκεια της κράτησης του, ανέφεραν δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ο Καντρ, ο οποίος έχει καναδική υπηκοότητα, συνελήφθη στο Αφγανιστάν το 2002 σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με Αμερικανούς στρατιώτες. Δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία ενός Αμερικανού γιατρού και έγινε ο νεαρότερος κρατούμενος Γκουαντάναμο.

Στη συνέχεια, ο Κάντρ αναίρεσε την ομολογία του και οι δικηγόροι του τόνισαν ότι του ασκήθηκε υπερβολική βία και κακομεταχείριση.

Το Καναδικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το 2010 ότι ο Καναδάς παραβίασε τα δικαιώματα του Καντρ στέλνοντας πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να τον ανακρίνουν στη βάση του Γκουαντάναμο και στέλνοντας τα συμπεράσματα των ανακρίσεων αυτών στις ΗΠΑ.

Ο Καντρ παρέμεινε για μια δεκαετία στο Γκουαντάναμο πριν επιστρέψει στον Καναδά το 2012 για να εκτίσει εκεί το υπόλοιπο της ποινής του. Αποφυλακίστηκε με εγγύηση το 2015 και ζει στο Έντμοντον στην επαρχία της Αλμπέρτας.

Η καναδική κυβέρνηση και οι δικηγόροι του Καντρ κατέληξαν σε συμφωνία για καταβολή επανορθώσεων, όπως ανέφεραν οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος.

Ο Καναδάς έχει συνάψει μια σειρά διακανονισμών με πολίτες που φυλακίστηκαν στο εξωτερικό, καθώς κατηγόρησαν την Οτάβα για συνενοχή στην κακομεταχείρισή τους.

Ο 30χρονος πλέον Καντρ έκανε μήνυση ενάντια στην πολιτεία της Οτάβα, ζητώντας 20 εκατομμύρια καναδικά δολάρια για παραβίαση των δικαιωμάτων του. Η είδηση για την επίτευξη του διακανονισμού δημοσιεύτηκε αρχικά από την εφημερίδα «Globe and Mail».

Η υπόθεση είχε διχάσει το κοινό, με τους υπερασπιστές του Καντρ να τον χαρακτηρίζουν «παιδί-στρατιώτη», ενώ η τότε συντηρητική κυβέρνηση είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για επιείκεια, σημειώνοντας ότι είχε ομολογήσει την διάπραξη ενός σοβαρού εγκλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM