Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη Facebook Twitter
0

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανατίναξαν την Τετάρτη το Μεγάλο Τέμενος αλ Νούρι της Μοσούλης και τον μιναρέ του, ιστορικό χώρο λατρείας της πόλης, όπως γνωστοποίησε ο ιρακινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Λίγο αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος αντέδρασε στην ανακοίνωση του ιρακινού στρατού και κατηγόρησε για την καταστροφή την αμερικανική Πολεμική αεροπορία.

Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από τη Μοσούλη, έριξε νωρίτερα την ευθύνη στο ΙΚ, υποστηρίζοντας ότι ανατίναξε το μεγάλο τέμενος αλ Νούρι, καθώς και τον εμβληματικό μιναρέ του.

«Καθώς οι δυνάμεις μας προωθούνταν (...) στην παλιά πόλη, όταν έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος αλ Νούρι, το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) διέπραξαν ένα νέο ιστορικό έγκλημα και ανατίναξαν το τέμενος αλ Νούρι και τη χάντμπα», τον μιναρέ του, ανέφερε ο στρατηγός Γιαράλα σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πολύ γρήγορα, το ΙΚ αντέδρασε μέσω του Amaq, του πρακτορείου προπαγάνδας του, κατηγορώντας την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε και τα δύο μνημεία σε βομβαρδισμό της.

Οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη την προώθησή τους προς την περιοχή του τεμένους της Μοσούλης όπου το ISIS πριν από τρία περίπου χρόνια κήρυξε μονομερώς την ίδρυση ανεξάρτητου χαλιφάτου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, την Τρίτη, οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να περικυκλώσουν το οχυρό της οργάνωσης στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης όπου βρίσκεται και το Μεγάλο Τέμενος.

H ενέργεια των τζιχαντιστών ερμηνεύεται ως κίνηση αντιποίνων ή ίσως και απόγνωσης μπροστά στο φάσμα της προδιαγραφόμενης ήττας.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ