Συνεχίζονται οι διώξεις στην Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης για 189 «γκιουλενιστές» δικηγόρους

Συνεχίζονται οι διώξεις στην Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης για 189 «γκιουλενιστές» δικηγόρους Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης 189 δικηγόρων, στο πλαίσιο της έρευνας για υποστηρικτές του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η έκταση των διώξεων, στο πλαίσιο των οποίων περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει και περίπου 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, έχει προκαλέσει ανησυχία σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, που φοβούνται πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως πρόσχημα για να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του.


Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε επιχειρήσεις σε οκτώ επαρχίες, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, για τη σύλληψη των 189 υπόπτων οι οποίοι φέρεται να είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Γκιουλέν, ανέφερε το πρακτορείο. Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.


Η αστυνομία έχει προσαγάγει μέχρι τώρα 78 από τους 189 δικηγόρους, ορισμένοι από τους οποίους φέρεται να χρησιμοποιούσαν το BylLock, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων την οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιούσαν οι οπαδοί του Γκιουλέν.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουνίου, οι αρχές έχουν προφυλακίσει εν αναμονή της δίκης τους 50.000 ανθρώπους και απέλυσαν ή έθεσαν σε διαθεσιμότητα 150.000 άλλους, περιλαμβανομένων στρατιωτικών, αστυνομικών, εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων, ως υπόπτους για έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του δικτύου του Γκιουλέν. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως η καταστολή είναι απαραίτητη λόγω της σοβαρότητας του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά το οποίο 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ