Ιράν: Ξανά Πρόεδρος ο Χασάν Ροχανί με ποσοστό 57%-Ήττα για τον σκληροπυρηνικό αντίπαλό του

Ιράν: Ξανά Πρόεδρος ο Χασάν Ροχανί με ποσοστό 57%-Ήττα για τον σκληροπυρηνικό αντίπαλό του Facebook Twitter
0

Ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν με ποσοστό 57%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.Η κρατική τηλεόραση του Ιράν συνεχάρη σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο Χασάν Ροχάνι γιατί πέτυχε την επανεκλογή του, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά έναντι του σκληροπυρηνικού συντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί.

 

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ροχανί, ο μεταρρυθμιστής Ες-Χαγ Τζαχανγκιρί, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα των εκλογών καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του Ροχανί, εξέφρασε ικανοποίηση μέσω Twitter για "τη μεγάλη νίκη του ιρανικού έθνους".

 

Χθες, οι δημοσιογράφοι του AFP παρατήρησαν μαζική και ενθουσιώδη προσέλευση των ψηφοφόρων στην Τεχεράνη και στην περιφέρεια. Απέναντι στη μεγάλη συρροή των εκλογέων, η ψηφοφορία παρατάθηκε για έξι ώρες και έληξε τα μεσάνυχτα (22.30 ώρα Ελλάδας). Μέχρι αργά το βράδυ οι ψηφοφόροι εξακολουθούσαν να περιμένουν στην ουρά και μερικοί δεν μπόρεσαν τελικά να ψηφίσουν.

 

Ο 68χρονος Ροχανί διεκδικούσε μια τελευταία τετραετή θητεία. Πολιτικός του αντίπαλος ήταν ο 56χρονος συντηρητικός ιερωμένος Εμπραχίμ Ροχανί, συνεργάτης του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

 

Ο Ροχανί εξελέγη το 2013 και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του στη διαπραγμάτευση μιας ιστορικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις έξι μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, εχθρός του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

 

Σε αντάλλαγμα μιας μερικής άρσης των διεθνών κυρώσεων που έπλητταν επί σχεδόν 10 χρόνια το Ιράν, η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς.

 

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ