Λευκός Οίκος: Τραμπ και Ερντογάν χαιρέτησαν την τουρκο-αμερικανική φιλία αλλά το κουρδικό παραμένει «αγκάθι»

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Ερντογάν χαιρέτησαν την τουρκο-αμερικανική φιλία αλλά το κουρδικό παραμένει «αγκάθι» Facebook Twitter
0

Εμφανώς προβληματισμένος από την ιστορία που έχει ανακύψει με την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών στους Ρώσους, παρουσιάστηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Τούρκο ομόλογό του και έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας και του προέδρου της, ωστόσο, στην αίθουσα ήταν αισθητή η πικρία του Ερντογάν για την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κάτι που τόνισε, μάλιστα, και στη δική του ομιλία.

 «Είναι απολύτως μη αποδεκτό να θεωρηθεί το YPG ως εταίρος στην περιοχή και θα είναι ενάντια στην παγκόσμια συμφωνία που έχουμε κάνει» ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Με τον ίδιο τρόπο, δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέψουμε σε αυτές τις ομάδες που θέλουν να αλλάξουν εθνικές ή θρησκευτικές δομές στην περιοχή να χρησιμοποιήσουν την τρομοκρατία ως πρόσχημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τη σειρά του, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα θύματα της τρομοκρατίας στην Τουρκία και τόνισε ότι οι δύο χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζί έναν νέο εχθρό.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Τραμπ: «Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος – οι τρομοκρατικές ομάδες. Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συζητάμε επίσης για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών μας. Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Στρατιωτικός εξοπλισμός που διατάχθηκε από την Τουρκία και τον πρόεδρο, σιγουρευτήκαμε ότι φτάνει γρήγορα εκεί. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την αντιμετώπιση των κοινών απειλών και την προσπάθεια για ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους μας. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε τη χώρα μας και ήρθατε σήμερα στο Λευκό Οίκο. Είναι μεγάλη τιμή να σας έχουμε μαζί μας».

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών κράτησε περίπου μισή ώρα και κάλυψε τη συριακή κρίση (με αιχμή του δόρατος την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξοπλίσει την κουρδική οργάνωση YPG), το αίτημα της 'Αγκυρας για έκδοση (και μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία φυλάκιση) του Φετουλάχ Γκιουλέν και ζητήματα των διμερών τους σχέσεων.

Μετά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο Πρόεδροι, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών κι άλλους ανωτέρους συμβούλους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας διάρκειας περίπου 45 λεπτών.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ