Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια - Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια - Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο Facebook Twitter
1

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εθνικιστές διαδηλωτές και υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν απόψε στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.


Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο  Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια.

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια - Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο Facebook Twitter
Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια - Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο Facebook Twitter

Η ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.


Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια - Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο Facebook Twitter
Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια - Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο Facebook Twitter

Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια κάνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.
«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ .

O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γιαχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια . «Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της». αναφέρει.


Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο Γκρουέφσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Θου κυριε! Εθιχτηκαν οι εθνικιστες λεει του ΒΕΜΕΡΟ και σπασανε τον κοσμο στο ξυλο !!! Αναρωτιεται κανεις, με κοντα ...40% "μειονοτικο" αλβανικο πληθυσμο εκει μεσα, ακομα και στα ιδια τα ...σκοπια, τι διαολο αληθεια περιμεναν οτι θα συνεβαινε στην πολιτικη ζωη του τοπου αραγες; Νομιζαν οι κυριοι του ΒΕΜΕΡΟ , οτι θα ..καθονταν οι αλβνανοι απρακτοι, διχως να διεκδικουν τα απολυτως νομιμα και θεμιτοτατα δικαιωματα τους στη νομη και διεκδικηση μερους της εξουσιας στην ψευδομακεδονια του βαρδαρη , επ απειρον; και με τι δηλαδη ψευδεπιγραφα επιχειρηματα; του ετσι θελω μηπως; του ετσι γουσταρω ; Αυτο το ψευδοκρατος γεννηθηκε αποκλειστικα και μονο απο καπριτσιο του τιτο και τα μετεπειτα συγκυριακα συμφεροντα των αμερικανων και θα διαλυθει στα εξ ων συνετεθει λιαν συντομως. Και επειδη μητε η βουλγαρια μητε η αλβανια προκειται να βαλουν χερι στην πιττα, το πιθανοτερο ειναι να ξαναγυρισει ολοσουμπιτο στην επικυριαρχια της σερβιας μπας και ηρεμισει μετα αποσα της εχουνε κανει οι γερμανοι μεχρι τωρα και σταματησει την προσεγγιση με τη ρωσια - αλιως δεν αποκλειεται ναρχισει κανας ωραιοτατος και θερμοτατος Γ' ΠΠ πολεμος απο κει, και , οκ, ας ειναι καλα οι σφεντονες και τα τοξα για τα περαιτερω !