Αναλυτές που εξέτασαν δορυφορικές εικόνες από τη Βόρεια Κορέα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μία κάπως ασυνήθιστη δραστηριότητα στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας: Αγώνες βόλεϊ σε τρία διαφορετικά σημεία.

 

Οι εικόνες τραβήχτηκαν την Κυριακή, σε μία περίοδο που η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας μοιάζει να κορυφώνεται.

 

Η κορεάτικη χερσόνησος βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την είδηση ότι η Πιονγιάνγκ προετοιμάζεται για την έκτη πυρηνική δοκιμή καθώς και την απόφαση του Τραμπ να στείλει αμερικανικά πλοία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγώνες βόλεϊ πιθανότατα οργανώθηκαν προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, καθώς οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις τελούν υπό ετοιμότητα. Αλλά ποιο ακριβώς είναι αυτό το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι Βορειοκορεάτες δεν είναι, μέχρι στιγμής, ξεκάθαρο.

 

«Υποδεικνύουν (σ.σ. οι φωτογραφίες) ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας» εξήγησε ο Joseph Bermudez κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από το «38 North», ένα ερευνητικό ινστιτούτο του Κέντρου Διεθνών Μελετών του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. «Επίσης, υποδεικνύουν ότι οι αγώνες βόλεϊ διεξάγονται με τους Βορειοκορεάτες να γνωρίζουν ότι τους παρακολουθούμε».

 

Ο Bermudez, βετεράνος αναλυτής γύρω από τη Βόρεια Κορέα, δίνει έμφαση στην αμφισημία των προθέσεων της Πιονγιάνγκ. «Είτε προσπαθούν να μας στείλουν το μήνυμα ότι οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται σε ετοιμότητα, είτε προσπαθούν να μας εξαπατήσουν», εξήγησε και πρόσθεσε: «Πραγματικά δεν ξέρουμε».

 

Οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της περιοχής «Punggye-ri» στα ορεινά της Βόρειας Κορέας, δείχνουν ομάδες παιχτών να παίζουν βόλεϊ. Τα γήπεδα βρίσκονται δίπλα στους κοιτώνες των στρατιωτών, στο κέντρο επιχειρήσεων και στον κύριο διοικητικό τομέα.

 

Η ανάλυση των φωτογραφικών ήταν τέτοια που οι παίχτες φαίνονται τόσο μικροί, χωρίς διακριτά χαρακτηριστικά. Πάντως, διακρίνεται ένα φιλέ βόλεϊ.

 

Το βόλεϊ είναι δημοφιλές σπορ στη Βόρεια Κορέα και οι δορυφόροι πιάνουν συχνά φωτογραφίες από αγώνες μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

 

Με πληροφορίες από New York Times