Τουρκία: Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε - Η Ρώμη ζητά την άμεση απελευθέρωσή του

Τουρκία: Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε - Η Ρώμη ζητά την άμεση απελευθέρωσή του Facebook Twitter
φωτογραφεία αρχείου
0

Η Ιταλία ζήτησε την απελευθέρωση του Ιταλού δημοσιογράφου και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε που κρατείται για περισσότερο από μία εβδομάδα στην Τουρκία, όπου είχε πάει για να πραγματοποιήσει έρευνα για ένα βιβλίο που γράφει με θέμα το Ισλαμικό Κράτος.


Ο ντελ Γκράντε συνελήφθη στις 9 Απριλίου κοντά στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία και μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην πόλη Μούγκλα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την σύντροφό του, η οποία ζει στην Ελλάδα, της είπε πως είναι καλά στην υγεία του, τόνισε όμως ότι βρίσκεται σε απομόνωση σε κέντρο παραμονής ατόμων προς απέλαση υπό την συνεχή παρακολούθηση τεσσάρων ατόμων, ότι τα πράγματα του και το προσωπικό του τηλέφωνο έχουν κατασχεθεί και ότι δεν μπόρεσε, ακόμη να μιλήσει με δικηγόρο.

Δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες και από χθες το βράδυ αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή του.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ανησυχεί για την κατάσταση του Ιταλού δημοσιογράφου και καταγγέλλει ότι η Ρώμη δεν έχει κάνει αρκετά για να πετύχει την απελευθέρωσή του.

«Ετοιμάζουμε προσωπική επαφή μου με την Τουρκική κυβέρνηση ώστε να κατανοήσουν με σαφήνεια με πόση προσοχή παρακολουθούμε την περίπτωση του Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόξενος στην Σμύρνη έχει ζητήσει επανειλημμένα να μπορέσει συναντήσει τον ντελ Γκράντε χωρίς όμως να έχει λάβει κάποια απάντηση από την πλευρά των τουρκικών αρχών.

Σήμερα, η εφημερίδα Ιl Tirreno της Τοσκάνης (περιοχή από την οποία κατάγεται ο Ιταλός δημοσιογράφος) του αφιερώνει το πρωτοσέλιδο με τίτλο «Gabriele Libero» (Απελευθερώστε τον Γκαμπριέλε).

Μεγάλη έμφαση στην υπόθεση αυτή δίνει σήμερα στο σύνολο του ο ιταλικός Τύπος, συνδέοντάς την με την αυταρχική συμπεριφορά των τουρκικών αρχών.

Παράλληλα, σε συνέλευσή της, σήμερα το πρωί, εκατοντάδες μέλη της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου σήκωσαν πλακάτ που έγραφε «Ελευθερώστε τον Gabriele, όχι στο τουρκικό φίμωτρο».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ