Νίκι Χέιλι: Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία μέχρι να φύγει ο Άσαντ

Νίκι Χέιλι: Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία μέχρι να φύγει ο Άσαντ Facebook Twitter
0

Η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι θεωρεί την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ για τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Η ήττα του Ισλαμικού Κράτος, ο τερματισμός της επιρροής του Ιράν στη Συρία και η αποπομπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι προτεραιότητες για την Ουάσινγκτον, δήλωσε η Χέιλι σε συνέντευξή της στην εκπομπή «State of the Union» του CNN που θα μεταδοθεί σήμερα. «Δεν βλέπουμε μια ειρηνική Συρία με τον Άσαντ εκεί», τόνισε.

«Δεν υπάρχει καμία επιλογή για πολιτική λύση με τον Άσαντ επικεφαλής του καθεστώτος» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, τα σχόλια αυτά δείχνουν μια αλλαγή θέσης σε σχέση με αυτά που είχε πει η Χέιλι προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήξουν συριακή αεροπορική βάση με 59 πυραύλους Τόμαχοκ την Παρασκευή σε αντίποινα, όπως είπαν, για την επίθεση με χημικά όπλα των δυνάμεων του Άσαντ εναντίον αμάχων στη Συρία.

Στις 30 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν δεκάδες άμαχοι της Συρίας υποκύψουν στα τραύματά τους από χημικά όπλα, η Χάλεϊ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφου: «Επιλέγεις τις μάχες που θέλεις να δώσεις και όταν το εξετάζεις, όλα έχουν να κάνουν με την αλλαγή προτεραιοτήτων και η δική μας προτεραιότητας δεν είναι πλέον η αποπομπή του Άσαντ». 

Νίκι Χέιλι: Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Συρία μέχρι να φύγει ο Άσαντ Facebook Twitter
Η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη

Οι τελευταίες δηλώσεις της Χέιλι έρχονται σε αντίθεση με τα όσα είπε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος φάνηκε να υιοθετεί μια πιο ήπια θέση όσον αφορά τον Άσαντ, λέγοντας χθες ότι η πρώτη προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Μόλις η απειλή του Ισλαμικού Κράτους περιοριστεί ή εξαλειφθεί, «νομίζω ότι θα μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας αμέσως στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα.

Ο Τίλερσον είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης.

«Αν μπορούμε να επιτύχουμε την κατάπαυση του πυρός στις ζώνες σταθεροποίησης στη Συρία, τότε, πιστεύω, πως θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να αρχίσει μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε.

Το Σάββατο, οι συριακές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 18 ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένων και πέντε παιδιών) στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία του Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ