Νεφρό σε ...τιμή ευκαιρίας

Νεφρό σε ...τιμή ευκαιρίας Facebook Twitter
Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για παιδικό παιγνίδι
0

«Δεν έχω κάποια κληρονομική ασθένεια και η ομάδα αίματος μου είναι 0+. Προσφέρω το νεφρό μου έναντι οικονομικού αντιτίμου», γράφει ο 33χρονος Ντάνιελ σε αγγελία που αναρτήθηκε σε βοσνιακό site.  

«Αν πωλήσω το νεφρό μου θα κάνω μια επένδυση για το μέλλον μου. Δεν εργάζομαι, η σύζυγός μου επίσης δεν εργάζεται και έχουμε ένα μικρό παιδί. Με αυτά τα χρήματα, μπορώ να ζήσω μια φυσιολογική ζωή» λέει ο ίδιος στο πρακτορείο SETimes.

Η ιστορία του Ντάνιελ δεν είναι μοναδική. Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των δοτών.

Το θέμα μάλιστα απασχόλησε πρόσφατα και την εφημερίδα The New York Times, η οποία, σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει ότι η αγορά έχει μετακινηθεί πλέον από την Άπω Ανατολή και τη Νότια Αμερική προς την Ευρώπη, ειδικά τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Ελλάδα και τη Μολδαβία.

Ειδικά η τελευταία, αποτελεί τον βασικό προμηθευτή οργάνων, καθώς τα νεφρά της θεωρούνται τα φθηνότερα στην Ευρώπη, με κόστος που δεν ξεπερνά τα 1.500-5.000, τη στιγμή που στη Ρουμανία ένα νεφρό τιμολογείται γύρω στα 13.000 ευρώ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι στο εμπόριο νεφρών συμμετέχουν παρανόμως 10.000 επιχειρήσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι το 5% με 10% των νεφρών που μεταμοσχεύονται κάθε χρόνο παγκοσμίως προέρχονται από παράνομα κυκλώματα εμπορίας οργάνων.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που θεωρούν ότι το εμπόριο οργάνων δεν θα έπρεπε να είναι παράνομο. Όπως ο 60χρονος Γιουγκοσλάβος Ντιούκαν Ντ., που μετά από πολύχρονη αναμονή για δότη νεφρού, κατέφυγε στην Ινδία όπου και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση.

Την ίδια στιγμή παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε νόμιμα όργανα. Το Συμβουλίου Υγείας της Ολλανδίας εκτιμά ότι περίπου 95.000 άτομα περιμένουν στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση νεφρού και άλλα 65.000 στην Ευρώπη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ