Υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάσσονται Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι

Υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάσσονται Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι Facebook Twitter
11

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.


"Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία" υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οικοδεσπότης αυτής της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, στην οποία συμμετείχαν επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες", εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, "ορισμένες χώρες" θα μπορούσαν "να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία". Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν "να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν", διευκρίνισε.

Για την Άγγελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει "να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες" χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο "για εκείνες που έχουν καθυστερήσει". "Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά", επέμεινε.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ "μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης" αλλά με "διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης".

Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι "η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν".

Διεθνή
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Τσιγκολελετα για όσους λέγατε πως η ΕΕ εξασφαλίζει ισοτιμία μεταξύ των κρατών μελών και είναι δημοκρατική Ένωση και μπλα μπλα,μεταφυσικά επιχειρήματα. Λες και μπορούν να αγνοηθούν οι σιδερένιοι νόμοι του καπιταλισμού. Δεν είπαν τίποτα λιγότερο αυτοί οι 4 από μία αλήθεια διαπιστωμένη χρόνια.Άμα ψάξω να βρω παλιότερο σχόλιο μου στο οποίο αναφέρομαι σε Ευρώπη πολλών ταχυτήτων κάτι τέτοια λέγατε. Αριβεντέρτσι σκελετούλη.
Βερντεντέ έχεις μπερδέψει στο μυαλό σου καπιταλισμό, ευρωπαϊκή ένωση, δημοκρατία, ανάπτυξη.....κουλουβάχατα, δεν σε κατηγορώ. Αν μπορούσες να δομήσεις τη σκέψη σου δεν θα ήσουν κομουνιστής. Αλλά τέσπα. Ας μείνουμε στις ανακοινώσεις, που πάλι δεν κατάλαβες: Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Μεταναστευτική κρίση, άνοδος της αμφισβήτησης στις δομές της ΕΕ και στο όραμα για ενωμένη Ευρώπη, υποχώρηση κράτος δικάιου, αμυντικά ζητήματα, νομισματική ένωση και προκλήσεις κα. Στην ουσία το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι η στρατηγική απόφαση που πλέον θα πρέπει να πάρουν οι ηγέτες της ΕΕ. Περισσότερη πολιτική και οικονομική Ένωση, Ευρώπη πολλών ταχυτήτων (όσοι μπορούν, οι αδύναμοι και οι διεφθαρμένοι πίσω), κατάργηση οικονομικής συνεργασίας, να μείνουμε ως έχει; Αυτό που λέγεται ότι αποφασίστηκε οι μεγάλοι να αφήσουν τους μικρούς πίσω δεν έχει σχέση με τα συμπεράσματα της συνάντησης. Άλλη μία βλακεία που μεταδόθηκε όπως όπως στα κανάλια. Αν διάβαζες λίγο πιο προσεκτικά θα το είχες καταλάβει. Αλλά είπαμε....κομμουνισμός. Μόνο Πράβδα.
Άμα ήξερες τη σχέση οικοδομήματος-εποικοδομήματος δεν θα ήσουν Νεοδημοκράτης,αλλά τεσπά.Πολύ μπλά μπλά για το τίποτα σκελετούλη μου.Με κουράσατε.Όλοι σας.
Πλην του να προσβάλλεις(και μετά να κλαίγεσαι) και να είσαι ελιτιστής,ξέρεις να κάνεις τίποτα άλλο ή αυτή είναι η μόνη ρητορική που σας μαθαίνει ο Άδωνις και η λαϊκή δεξιά;Ότι θα μου την πεις κιόλας λες και ξέρεις τι δουλειά κάνω και πόσο βαριά είναι.