«Πυρά» Ολάντ κατά των λαϊκιστών και του Ντόναλντ Τραμπ

«Πυρά» Ολάντ κατά των λαϊκιστών και του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας καταφέρθηκε σήμερα από τη Μάλαγα εναντίον των λαϊκιστών και των εξτρεμιστών που «απειλούν τα συμφέροντα των εθνών που παριστάνουν ότι αντιπροσωπεύουν», αλλά επίσης κι εναντίον της πολιτικής του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.


«Οι εθνικιστές δεν απειλούν απλώς την Ευρώπη, απειλούν επίσης τα συμφέροντα των εθνών που παριστάνουν ότι αντιπροσωπεύουν», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας έχοντας στο πλευρό του τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, σε μια κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της 25ης Συνόδου Γαλλίας-Ισπανίας.


Η άνοδος στην εξουσία των λαϊκιστών, των εθνικιστών και των εξτρεμιστών θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους, «μεγαλύτερη αδυναμία στον έλεγχο της μετανάστευσης» και «λιγότερες εξαγωγές, λιγότερες επενδύσεις και επομένως λιγότερες θέσεις εργασίας».


«Ποια είναι η αναφορά τους, ποιο είναι το πρότυπό τους;» διερωτήθηκε ο Φρανσουά Ολάντ προτού απαντήσει: «ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ρωσίας (Βλαντίμιρ Πούτιν) που δεν αποτελούν πρότυπα της Ευρώπης». «Ποια είναι η επιθυμία τους για (την επίλυση) της κρίσης στη Συρία: να ενισχύσουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ;», τον πρόεδρο της Συρίας, συμπλήρωσε.


«Η έξοδος από την Ευρώπη» που προτείνουν οι εθνικιστές θα σηματοδοτούσε «την οπισθοχώρηση, το τέλος των ανταλλαγών, μια επίπλαστη κυριαρχία που θα μεταφραζόταν σε απώλεια θέσεων εργασίας, (μείωση) της ανάπτυξης και (καταστολή) των ελευθεριών».


«Στο όνομα της Ευρώπης, της Ευρώπης που έχουμε οικοδομήσει εδώ και 60 χρόνια, στο όνομα της Γαλλίας, των συμφερόντων της, πρέπει να απορρίψουμε αυτές τις λύσεις που θα αποδυνάμωναν την επιρροή της χώρας μας» όπως επίσης «τα δικαιώματα, την προστασία, τις ελευθερίες και τις δυνατότητες στους τομείς της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας» υπογράμμισε.


Ο Μαριάνο Ραχόι επισήμανε επίσης τα επιτεύγματα της ΕΕ, εκτιμώντας από την πλευρά του τα λαϊκιστικά κόμματα δεν θα καταφέρουν να προκαλέσουν τον κατακερματισμό της Ευρώπης. «Πιστεύω πως όχι, ειλικρινά όχι, αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην κρίση με τα ενυπόθηκα δάνεια, που έπληξε την παγκόσμια οικονομία το 2008, ο πρόεδρος της Γαλλίας επέκρινε με δριμύτητα το Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να τον κατονομάσει. «Οι κρίσεις δεν προέρχονται από το πουθενά, προέρχονται από έναν συγκεκριμένο αριθμό συμπεριφορών, υπερβολικής χαλαρότητας, απορρυθμίσεων, εκείνων που θέλουν, εκ νέου, να εισαγάγουν στις ΗΠΑ» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ