Ο Τσάρος - To σπάνιο και πανέμορφο μωρό από την διασταύρωση μιας τίγρης και ενός λιονταριού

Ο Τσάρος - To σπάνιο και πανέμορφο μωρό από την διασταύρωση μιας τίγρης και ενός λιονταριού Facebook Twitter
1

Ο Τσάρος, που γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας ενός ζωολογικού πάρκου στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, είναι ένα μωρό liger, το αποτέλεσμα δηλαδή της διασταύρωσης ανάμεσα σε μια θηλυκή τίγρη και ένα αρσενικό λιοντάρι.

Οι γονείς του, η Πριγκίπισσα και ο Καίσαρας, έμεναν χρόνια τώρα σε γειτονικά κλουβιά και είχαν συνηθίσει ο ένας την παρουσία του άλλου. Όταν ήρθε η εποχή οίστρου για την τίγρη, η διοίκηση έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο να τα αφήσει να ζευγαρώσουν ή να αντιμετωπίσει μια οργισμένη τίγρη που απελπισμένα αναζητά ταίρι. «Τολμήσαμε λοιπόν να αφήσουμε μισάνοιχτο το διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο κλουβιά, στη συνέχεια βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν πήραμε το ρίσκο να αφήσουμε τα δυο ζώα να βρεθούν τετ-α-τετ», λέει ο διευθυντής του πάρκου Έρικ Αϊραπετιάν. «Όταν διαπιστώσαμε ότι η τίγρης ήταν έγκυος, ήμασταν πανευτυχείς, είναι τόσο σπάνιο, υπάρχουν μόλις 20 liger στον κόσμο» προσθέτει.

Ο Τσάρος ήδη δυόμισι μηνών, ζυγίζει 5 κιλά και είναι ακόμη πολύ μικρός και εύθραυστος για να γνωρίσει τους γονείς του και προς το παρόν τρέφεται με κατσικίσιο γάλα- πίνει περίπου ένα λίτρο την ημέρα. Η τίγρης δεν έχει μέχρι στιγμής πρόσβαση στο μωρό της, ούτε ο πατέρας του, ο Καίσαρας. «Η μητέρα του, η Πριγκίπισσα, η μοναδική τίγρης του πάρκου, δυσκολεύτηκε στη γέννα και δεν μπορεί να το θηλάσει. Γέννησε τρία μωρά αλλά μόνο ο Τσάρος επέζησε. Μωρά σαν αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και γενικά είναι πιο αδύναμα από τα λιονταράκια ή τα τιγράκια, ενώ τα αρσενικά του είδους αυτού είναι στείρα» εξηγεί ο Ντμίτρι Μιλοσέρντοφ, ερευνητής στο Μουσείο Darwin της Μόσχας και προσθέτει: «Αλλά αν τα φροντίζεις, μπορούν να μεγαλώσουν και να ζήσουν πολύ».

Ο Τσάρος - To σπάνιο και πανέμορφο μωρό από την διασταύρωση μιας τίγρης και ενός λιονταριού Facebook Twitter
Ο Τσάρος - To σπάνιο και πανέμορφο μωρό από την διασταύρωση μιας τίγρης και ενός λιονταριού Facebook Twitter

Ο διευθυντής του πάρκου λέει πως όλη η διοίκηση φροντίζει και περιποιείται τον Τσάρο, που ταΐζεται με μπιμπερό, κοιμάται 16 ώρες την ημέρα και τις υπόλοιπες παίζει. «Δεν το αφήνουμε μέσα στο κλουβί, κάνει πολύ κρύο έξω. Το κρατάμε εδώ μαζί μας, κοιμάται και στο κρεβάτι μας. Όλοι ασχολούμαστε μαζί του, είμαστε πολύ περήφανοι για τον μικρό θησαυρό μας. Είναι μοναδικός, το λιοντάρι μας με τις ρίγες» λέει ο Αϊραπετιάν. Τώρα το μέγεθος του Τσάρου δεν ξεπερνά αυτό μιας μεγάλης γάτας. «Συχνά τον παίρνει ο ύπνος στην αγκαλιά μου», δηλώνει ο ίδιος, «αλλά όταν ο μικρός μας βασιλιάς θα έχει μεγαλώσει, θα είναι σίγουρα βαρύτερος από τους γονείς του».

Ligers και tiglons -τα μωρά μιας λέαινας και ενός τίγρη- γεννιούνται μόνο σε καθεστώς αιχμαλωσίας. «Τα υβρίδια αυτά δεν τα βρίσκεις ελεύθερα στη φύση. Πρωτίστως γιατί τα λιοντάρια ζουν στην Αφρική και οι τίγρεις στις ζούγκλες της Ασίας. Δεν διασταυρώνονται παρά μόνο στην Ινδία, αλλά και εκεί οι περίοδος είναι πολύ διαφορετική για το καθένα» σημειώνει ο Μιλοσέρντοφ.

Τα ligers μπορεί να ζυγίζουν 400 και πλέον κιλά, ενώ το μέγιστο βάρος ενός τίγρη είναι σχεδόν 300 κιλά και αυτό ενός λιονταριού 250 κιλά. Στις ΗΠΑ, ο Ηρακλής, βάρους 418 κιλών και μήκους 3,33 μέτρων, θεωρείται σύμφωνα με το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το μεγαλύτερο αιλουροειδές στον κόσμο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια