Διαμαρτυρία του Μεξικού για ένα tweet του Νετανιάχου για το τείχος

Διαμαρτυρία του Μεξικού για ένα tweet του Νετανιάχου για το τείχος Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του Μεξικού διαμαρτυρήθηκε χθες σε αυτήν του Ισραήλ εξαιτίας μιας ανάρτησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με την οποία ο συντηρητικός ισραηλινός πρωθυπουργός επιδοκίμασε το σχέδιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να οικοδομήσει ένα τείχος στα νότια σύνορα της χώρας του για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Νετανιάχου έγραψε χθες: «Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο. Έχτισα ένα τείχος κατά μήκος των νότιων συνόρων του Ισραήλ. Σταμάτησε την παράνομη μετανάστευση τελείως. Μεγάλη επιτυχία. Σπουδαία ιδέα».

Η τοποθέτησή του επικρίθηκε έντονα σχεδόν αμέσως από μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Μεξικού, ενώ η μεξικανική διπλωματία εξέδωσε μια ανακοίνωση σε ασυνήθιστα απότομο τόνο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε στην κυβέρνηση του Ισραήλ, μέσω της πρεσβείας του στο Μεξικό, τη βαθιά κατάπληξή μας, την απόρριψή μας και την απογοήτευσή μας όσον αφορά το μήνυμα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Twitter σχετικά με την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα.»

«Το Μεξικό είναι φίλη χώρα του Ισραήλ και θα όφειλε να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από τον πρωθυπουργό» Νετανιάχου, κατά την ίδια ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζεται πως ο μεξικανός ΥΠΕΞ Λουίς Βιδεγαράι εκφράστηκε με θέρμη υπέρ του Ισραήλ σε μια εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα προχθές Παρασκευή.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραψε πως το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε αργότερα μια ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν εξέφρασε άποψη για τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού.

Η κυβέρνηση του Μεξικού και ο Τραμπ έχουν εμπλακεί σε αντιπαράθεση εξαιτίας της προεκλογικής δέσμευσης του Ρεπουμπλικάνου ότι θα οικοδομηθεί ένα τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και ότι θα αναγκάσει, όπως επιμένει, την μεξικανική κυβέρνηση να πληρώσει γι' αυτό. Το Μεξικό έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να πληρώσει για το τείχος.

Η κεντρική επιτροπή της ισραηλιτικής κοινότητας του Μεξικού εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως «απορρίπτει σθεναρά» το σχόλιο του Νετανιάχου, ενώ πολλοί Μεξικανοί εβραϊκής καταγωγής καταφέρθηκαν με ιδιαίτερα σφοδρό τρόπο εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο Twitter.

«Ώστε σου αρέσουν τα τείχη, Νετανιάχου; Να μερικά ωραία σχέδια», έγραψε ένας, ο Μόνι ντε Σβάαν, πρώην επικεφαλής της επιτροπής τηλεπικοινωνιών του Μεξικού, κάτω από φωτογραφίες των τειχών του Μπέργκεν-Μπέλσεν, του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης όπου πέθανε η Άννα Φρανκ, αλλά και του γκέτο της Βαρσοβίας.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο ακύρωσε την Πέμπτη την επίσκεψη που προγραμμάτιζε να κάνει την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Τραμπ, αφού ο Ρεπουμπλικάνος τον προέτρεψε να μην κάνει το ταξίδι αν δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για την πληρωμή του τείχους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM