Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες– συρρέουν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. (Oυάσινγκτον)
Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες– συρρέουν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. (Oυάσινγκτον)

 

Διαδηλώσεις κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διοργανώθηκαν σήμερα σε 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μία μόλις ημέρα μετά την ορκωμοσία. Χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και σε πολλές ασιατικές πρωτεύουσες, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

 

Οι διαδηλώσεις γίνονται σαν υποστήριξη στην «Πορεία των Γυναικών» (Women's March) που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουάσινγκτον κι όπου αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 200.000 Αμερικανοί πολίτες, γυναίκες στην πλειονότητά τους, απ' όλη τη χώρα. Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της Ουάσινγκτον ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησής, το λεγόμενο «pussyhat», ένα ροζ σκούφο με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει γάτα αλλά και αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.

 

 

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ειδική σχέση, απλώς πείτε όχι» ή «Παλιογυναίκες, ενωθείτε» (σ.σ. από τον χαρακτηρισμό "nasty woman" που είχε χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον), οι διαδηλώτριες.

 

Την πρωτουβολία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

 

Οι οργανωτές υπολογίζουν επίσης ότι θα γίνουν άλλες 300 πορείες σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες και το Σιάτλ αλλά και πέρα από τα αμερικανικά σύνορα.

 

Την αρχή έκαναν γυναίκες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που διαδήλωσαν ειρηνικά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις εξελίχθηκαν και σε χώρες όπως Ινδία, Ταϊλάνδη, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Ιταλία, Ν. Αφρική, Τσεχία, Ολλανδία, Σουηδία αλλά και την Ελλάδα. 

 

Η «Πορεία των Γυναικών» ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Την πρωτουβουλία αυτή στηρίζουν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις. Πολλές διασημότητες, όπως η ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζάγκερ, η τραγουδίστρια Σαρλότ Τσερτς και ο ηθοποιός Ίαν Μακέλεν έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση.

 

Ινδία
 
 
 
 
 
Ισπανία
 
 
 
 
 
Ελβετία
 
 
 
 
 
 
 
Ιταλία
 
 
 
 
 
Αυστραλία
 
 
 
 
 
Ελλάδα
 
 
 
 
 
 
 
Ν. Αφρική
 
 
 
 
 
Τσεχία
 
 
 
 
 
Ταϊλάνδη
 
 
 
Γερμανία
 
 
 
Ολλανδία
 
 
 
 
 
Σουηδία