Γκάμπια: Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου

Γκάμπια: Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τις αρχές Ιανουαρίου Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Γκάμπια από τις αρχές του Ιανουαρίου, στην πλειονότητά τους προς τη Σενεγάλη, την ώρα που σιγά-σιγά εκπνέει το τελεσίγραφο προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Γκάμπιας Γιαχία Τζαμέ να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τη Γενεύη.

«Περίπου 45.000 άνθρωποι έφτασαν στη Σενεγάλη από την Γκάμπια» και «τουλάχιστον 800 πήγαν στη Γουινέα Μπισάου», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της UNHCR Μπάμπαρ Μπάλοχ.

«Πρόκειται για έναν υπολογισμό» που έγινε από τις αρχές της Σενεγάλης «από τις αρχές του Ιανουαρίου όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την Γκάμπια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά.

Μεταξύ αυτών που έχουν φτάσει στη Σενεγάλη βρίσκονται και πολίτες της Γκάνας, της Λιβερίας, του Λιβάνου, της Γουινέας και της Μαυριτανίας.

«Οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες (...) υπάρχει ο κίνδυνος κι άλλοι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη χώρα αν η σημερινή κατάσταση δεν εξομαλυνθεί γρήγορα με ειρηνικό », σημείωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR.

Οι αρχές της Σενεγάλης έχουν προετοιμαστεί για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπου 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Παρά τις πολυάριθμες μεσολαβήσεις που έγιναν δεν υπήρξε μια διευθέτηση της κρίσης στην Γκάμπια και οι πρόεδροι της Μαυριτανίας και της Γουινέας εξακολουθούν σήμερα να προσπαθούν να πείσουν τον Τζαμέ να παραχωρήσει τη θέση του στον διάδοχό του Ανταμά Μπάροου, προτού εκπνεύσει το τελεσίγραφο που του έδωσε η Οικονομική Επιτροπή των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO), για να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Στρατιώτες από πέντε από τις δεκαπέντε χώρες που απαρτίζουν την CEDEAO εισήλθαν χθες στο έδαφος της Γκάμπιας, στο πλαίσιο επιχείρησης που ονομάστηκε «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας» για να αναγκάσουν τον Τζαμέ να αποχωρήσει.

Ο Μπάροου, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος την 1η Δεκεμβρίου στην Γκάμπια, ορκίστηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην πρεσβεία της Γκάμπιας στην Ντακάρ, όπου έχει γίνει δεκτός από τις 15 Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος της CEDEAO.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM