Μία νέα θεωρία ανατρέπει όσα ήταν γνωστά για το πώς εντόπισαν οι Ναζί την Άννα Φρανκ

Μία νέα θεωρία ανατρέπει όσα ήταν γνωστά για το πώς εντόπισαν οι Ναζί την Άννα Φρανκ Facebook Twitter
0

Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της μπορεί να εντοπίστηκαν τυχαία από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής της Ολλανδίας, και όχι επειδή τους κατέδωσε κάποιος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε από το Μουσείο της Άννας Φρανκ.

Η πιο γνωστή θεωρία είναι ότι κάποιος ενημέρωσε ανώνυμα την αστυνομία για το σπίτι όπου κρυβόταν η 15χρονη και άλλοι εβραίοι, το οποίο οδήγησε στην έφοδο της 4ης Αυγούστου 1944. Οι μελετητές ωστόσο, αμφισβητούν αυτή την υπόθεση. «Το ερώτημα ήταν πάντα: Ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ και τους άλλους που κρύβονταν; Η ρητή εστίαση στην προδοσία, ωστόσο, περιορίζει την οπτική για τη σύλληψη», τονίζουν, συμπληρώνοντας ότι κατά την έρευνά τους δεν επικεντρώθηκαν στην προδοσία αλλά στην έφοδο αυτή καθεαυτή.

Μελετώντας τις καταχωρήσεις στο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ από τον Μάρτιο του 1944, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία έρευνα για πλαστά κουπόνια τροφίμων ή παράνομη εργασία, μπορεί να προκάλεσε την έφοδο. Η μελέτη δείχνει ότι δύο πωλητές που εργάζονταν στο ίδιο κτίριο, έκαναν εμπόριο κουπονιών για τη διανομή συσσιτίου. Η Άννα Φρανκ γράφει μάλιστα στο ημερολόγιό της πως οι δύο άνδρες «συνελήφθησαν, έτσι δεν έχουμε άλλα κουπόνια». Αυτό δείχνει ότι η οικογένειά της, είχε πάρει τουλάχιστον μερικά κουπόνια από αυτούς.

Αναλύοντας επίσης εκθέσεις της αστυνομίας και δικαστικά έγγραφα, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αστυνομία που ανακάλυψε την Άννα και την οικογένειά της, δεν έκαναν γενικά εφόδους για να βρουν εβραίους που κρύβονταν. Αντίθετα, επικεντρώνονταν σε υποθέσεις που αφορούσαν χρήματα, κοσμήματα και κινητή περιουσία.

«Η πιθανότητα της προδοσίας δεν έχει φυσικά εξαλειφθεί τελείως, ούτε έχει αποδειχθεί σχέση μεταξύ της απάτης με τα κουπόνια και της σύλληψης. Σίγουρα, η τελευταία λέξη για αυτή τη μοιραία μέρα του καλοκαιριού του 1944 δεν έχει ακόμα ειπωθεί», αναφέρει η μελέτη.

Η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλσεν, σε ηλικία 15 ετών. Ο πατέρας της ήταν ο μοναδικός από τους οκτώ κατοίκους του κτιρίου, που επέζησε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ