WSJ: 13.000 πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί από τα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας

WSJ: 13.000 πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί από τα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας Facebook Twitter
1

Σχεδόν 13.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί και είναι πιθανό να έχουν βρει διέξοδο προς τη βόρεια Ευρώπη, τονίζεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, αρμόδιους σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα που ήρθαν σε γνώση της εφημερίδας μετά την ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή πλευρά των συνόρων του Αιγαίου, δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει μετατραπεί στη χώρα - αδιέξοδο για τους μετανάστες που η Ευρώπη θα ήθελε να είναι.

Με την κατάσταση στην Ελλάδα να παραμένει ρευστή - συμπεριλαμβανομένων των δυσχερών συνθηκών διαβίωσης στα υπεράριθμα κέντρα φιλοξενίας- το μεταναστευτικό θα μπορούσε να κλιμακωθεί ξανά ασκώντας νέες πιέσεις στην Ευρώπη, εκτιμά ο Βολφ Πίκολι, αναλυτής της Teneo Intelligence.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι 63.000 μετανάστες παραμένουν στις δομές φιλοξενίας στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, περιμένοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που όπως διευκρινίζει η εφημερίδα δεν είναι Έλληνες, τόνισαν ότι μόνο για τους 50.000 είναι γνωστό το που βρίσκονται.

Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν αναφορές εδώ και μήνες, εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους που πήρε μέρος στην αξιολόγηση. Μπορεί να κατάφεραν να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα, ή να έχουν περάσει στα Βαλκάνια, ή να βρίσκονται ήδη στη Βόρεια Ευρώπη, επεσήμανε ο ίδιος.

Αυτοί οι άνθρωποι αποκαλούνται «no-shows», μιας και δεν έχουν δώσει το παρών σε κανένα από τα κέντρα ελέγχου προσφύγων. «Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος.«Κανείς δεν ξέρει αν έχουν πράγματι φύγει από τα νησιά, ή αν επιλέγουν να μην εμφανίζονται με την ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει», πρόσθεσε.

Έλληνας αξιωματούχος που ερωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες που έχει χρειαστεί να διαχειριστούν προσφυγικές ροές.

«Είναι αδύνατον να σφραγιστούν τελείως τα σύνορα», πρόσθεσε, προσθέτοντας ωστόσο πως η μεταναστευτική ροή από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που ήταν πριν την «έκρηξη» της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης το 2015.

Όπως και να 'χει και σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στην Wall Street Journal, από τους 13.000 «αγνοούμενους», οι 8.000, που είχαν καταγραφεί στην ηπειρωτική χώρα και περιλαμβάνονταν στην επίσημη καταμέτρηση, δεν έχουν δώσει σημεία ζωής από τον Αύγουστο. Επιπλέον, από όσους έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τον περασμένο Μάρτιο και ύστερα, 5.000 έχουν εξαφανιστεί.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ώχου μωρέ, ξέρω γω τι μπορεί να κάνουν; Λιάζονται και μετά εξαφανίζονται. Και στο κάτω-κάτω θέλετε να τους βάζουμε σε Αμυγδαλέζες με κίνδυνο να μη μπορούν να χαρούν τα οφέλη του trafficking;