Διακήρυξη για μείωση των θανάτων από την περιβαλλοντική ρύπανση στην COP 22 στο Μαρακές

Διακήρυξη για μείωση των θανάτων από την περιβαλλοντική ρύπανση στην COP 22 στο Μαρακές Facebook Twitter
0

Να εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι που οφείλονται στη μόλυνση του περιβάλλοντος, δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς επίσης και ανώτεροι φορείς, κατά τη διάρκεια της COP 22 στο Μαρακές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι οι θάνατοι που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, ανέρχονται ετησίως περί τους 12,6 εκατομμύρια. Από αυτούς, 6,5 εκατομμύρια, σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, από οικιακές και εξωτερικές πηγές.

Οι διαβουλεύσεις οδήγησαν στην υπογραφή της «Διακήρυξης για την Υγεία, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή». Στόχος είναι να μειωθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση, μέσω μιας νέας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την προώθηση της καλύτερης διαχείρισης των περιβαλλοντικών και κλιματικών κινδύνων για την υγεία.

«Αυτή η δήλωση ορόσημο θέτει τη συναίνεση για την καλύτερη διάρθρωση των προσπαθειών μας για να βρούμε μια λύση για τις προκλήσεις στην υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα», δήλωσε η Hakima El Haite, υπουργός Περιβάλλοντος του Μαρόκο. «Μαζί, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο της απάντησης στην κλιματική αλλαγή».

Όπως έγινε γνωστό, οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος εμφανίζονται σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Ωστόσο, η εξωτερική ρύπανση του αέρα είναι διαδεδομένη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Περί το 94% των θανάτων από ρύπανση του αέρα οφείλεται σε μη μεταδοτικές ασθένειες, κυρίως καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου και καρκίνο των πνευμόνων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ιδίως η εσωτερική ρύπανση του αέρα, προκαλεί περίπου το ήμισυ του συνόλου των παιδικών θανάτων από πνευμονία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται σε άμεσες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ενώ αναμένεται αυξητική τάση αν δε βρεθεί κάποια απάντηση. Αυτή την απάντηση στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σκοπεύει να δώσει η Διακήρυξη.

«Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι για την υγεία από την κλιματική αλλαγή μπορούν να προληφθούν», δήλωσε ο Δρ Ελ Houssaine Louardi, υπουργός Υγείας του Μαρόκο. «Με τη δημιουργία αυτής της πρωτοβουλίας μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, επενδύοντας στην πρόληψη των ασθενειών, καθώς και σε μέτρα κοινής λογικής, όπως η βελτίωση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και επιτήρησης των μολυσματικών νόσων. Αυτό θα σώσει ζωές αλλά θα μας προστατεύσει και από την κλιμάκωση των κλιματικών κινδύνων».

«Αντί να επικεντρωνόμαστε μόνο στη θεραπεία, χρειαζόμαστε πιο ολοκληρωμένες πολιτικές, λύσεις και μέτρα που αποτρέπουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τα προβλήματα υγείας που προκαλούν», δήλωσε απ' την πλευρά του ο Erik Solheim, επικεφαλής του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. «Γι' αυτό χρειαζόμαστε τις κοινότητες του περιβάλλοντος και τις υγείας ενωμένες», ανέφερε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ