Δεκάδες κοινά χρυσόψαρα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους σε ποτάμια της δυτικής Αυστραλίας, απειλούν να καταστρέψουν τα τοπικά οικοσυστήματα του γλυκού νερού.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αυστραλιανού δικτύου ABC, τα φαινομενικά αυτά άκακα ψαράκια που συναντάμε συχνά σε ενυδρεία και γυάλες, υιοθετούν μία τελείως διαφορετική συμπεριφορά όταν βρεθούν σε φυσικό περιβάλλον, διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα και απειλώντας με εξαφάνιση άλλα θαλάσσια είδη.

 

Ο δρ. Stephen Beatty από τη σχολή Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Μέρντοκ στο Περθ μαζί με την ομάδα του, εργάζονται τα τελευταία 12 χρόνια πάνω σε ένα πρόγραμμα προστασίας και ελέγχου του οικοσυστήματος του ποταμού Vasse στη δυτική Αυστραλία.

 

Όπως δήλωσε στο ABC, αυτός και οι συνάδελφοί του βρίσκουν συχνά στο ποτάμι χρυσόψαρα που ξεπερνούν σε βάρος το 1kg, ενώ το μεγαλύτερο που έχουν βρει έφτανε τα 1,9kg.

 

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα χρυσόψαρα ελευθερώνονται στο ποτάμι με αθώες προθέσεις από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά πλέον έχουν φτάσει σε σημείο να προκαλούν ασφυξία στην τοπική θαλάσσια ζωή.

 

«Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι οι υδροβιότοποι συνδέονται με το σύστημα των ποταμών. Έτσι, τα ψάρια που εγκαταλείπονται στο νερό, φτάνουν στα ποτάμια και προκαλούν μεγάλη ζημιά στα ψάρια που ζουν εκεί».

 

 

 

Αν και μοιάζουν άκακα και πολύ μικρά σε μέγεθος όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία, τα χρυσόψαρα τρέφονται με μικροσκοπικά πλάσματα που βρίσκονται στην τελευταία βαθμίδα της τροφικής αλυσίδας, προκαλώντας αναδιάταξη των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στην υδάτινη στήλη, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη φυκιών.

 

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως πολλά χρυσόψαρα αρέσκονται να τρέφονται με αυγά ψαριών, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην αναπαραγωγή τους.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα χρυσόψαρα λειτουργούν ως φορείς ασθενειών που συνήθως δεν εμφανίζονται στα ποτάμια. Μάλιστα, μία από τις ασθένειες αυτές έχει ήδη εξακριβωθεί. «Προκαλεί πληγές στο δέρμα, είναι ιδιαίτερα αποκρουστικό στην όψη», λέει ο δρ. Beatty.

 

Ο Βeatty συμβουλεύει όσους ιδιοκτήτες έχουν ψάρια και δεν τα θέλουν πια, να τα επιστρέψουν πίσω στα ενυδρεία απ' όπου τα αγόρασαν και να μην τα αφήνουν ελεύθερα σε ποτάμια ή λίμνες.

 

Με πληροφορίες από ABC και Gizmodo

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr