Η Άγκυρα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον να μην θυσιάσει τις διμερείς τους σχέσεις για τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν

Η Άγκυρα προειδοποιεί την Ουάσινγκτον να μην θυσιάσει τις διμερείς τους σχέσεις για τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν Facebook Twitter
0

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ δια στόματος του υπουργού της Δικαιοσύνης να μην θυσιάσουν τις διμερείς τους σχέσεις για χάρη του "τρομοκράτη" Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται πίσω, σύμφωνα με την Άγκυρα, από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


"Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί, οι ΗΠΑ θα θυσιάσουν τις διμερείς σχέσεις λόγω αυτού του τρομοκράτη.", δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα στους κόλπους του τουρκικού πληθυσμού έχει αποκορυφωθεί εξαιτίας αυτής της διαφοράς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.


"Εναπόκειται στην αμερικανική πλευρά να εμποδίσει την μετατροπή αυτού του αισθήματος σε μίσος", σημείωσε ο υπουργός.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι "τροφοδοτεί" και "προστατεύει" τον Γκιουλέν, έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι μια άρνηση της έκδοσής του στην Τουρκία θα έχει συνέπειες στις διμερείς τους σχέσεις.
"Οι αμερικανικές αρχές μελετούν με σοβαρότητα το αίτημά μας για την έκδοσή" του, δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "εφεξής ο Γκιουλέν έχει χάσει τον χαρακτήρα της μαριονέτας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον από τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα". "Αν ο Γκιουλέν δεν εκδοθεί αυτό θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις" μεταξύ των δύο χωρών, επέμεινε.

 

Η Άγκυρα κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του Ερντογάν και νυν μαύρο πρόβατο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στην Πενσιλβάνια, ότι είναι ο εγκέφαλος του πρόσφατου αποτυχημένου πραξικοπήματος που προκάλεσε τον θάνατο 273 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.000 στην Τουρκία. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε αυτό.


Ο Μποζντάγκ δήλωσε επίσης στο πρακτορείο Ανατολή ότι 16.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επισήμως και έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ άλλοι 6.000 κρατούμενοι εξετάζονται.
Επίσης άλλοι 7.668 άνθρωποι τελούν υπό έρευνα, αλλά δεν κρατούνται, κατέληξε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ