Αυστραλία: Tα προσφυγόπουλα στο διαβόητο κέντρο κράτησης του Ναούρου στέλνουν κραυγή βοήθειας

Αυστραλία: Tα προσφυγόπουλα στο διαβόητο κέντρο κράτησης του Ναούρου στέλνουν κραυγή βοήθειας Facebook Twitter
1

Μία κοινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την αυστραλιανή κυβέρνηση για συστηματική κακομεταχείριση των προσφύγων που διαμένουν στο διαβόητο κέντρο κράτησης στο νησί Ναούρου.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες που έφτασαν στην Αυστραλία με βάρκα και κρατούνται στο νησί έχουν πέσει θύματα μιας «εσκεμμένης πολιτικής» κακομεταχείρισης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν εκεί δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, ξυλοκοπούνται, κακοποιούνται σεξουαλικά και υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές λόγω της βίας και του αορίστου χρόνου του εγκλεισμού τους. 

Ο σύμβουλος του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Michael Bochenek τονίζει χαρακτηριστικά: «Η εξώθηση ενηλίκων, ακόμη και νεαρών προσφυγόπουλων στα όρια της αντοχής τους μοιάζει να είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Αυστραλίας στο Ναούρου».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να απαγορεύσει τη ροή της πληροφορίες σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο κέντρο κράτησης του Ναούρου, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση χρήσης των social media από τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί.

Ωστόσο, μία ομάδα ανώνυμων έφηβων κρατουμένων του κέντρου έχει καταφέρει να φτιάξει και να τρέχει κρυφά μία σελίδα στο facebook με τίτλο «Free the Children Nauru». Με 36.699 followers, τα παιδιά μοιράζονται φωτογραφίες, κομμάτια τέχνης και συζητούν γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν στο Ναούρου. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, οι διαχειριστές της σελίδας ανεβάζουν πορτραίτα παιδιών που κρατούν banners με μηνύματα και κραυγές βοήθειας προς τον έξω κόσμο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο κράτησης στο Ναούρου έχει πολλάκις επικριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας εδώ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM