Η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε αυστηροποίηση των μέτρων παρακολούθησης, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και της επίσκεψης του Πάπα

Η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε αυστηροποίηση των μέτρων παρακολούθησης, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και της επίσκεψης του Πάπα Facebook Twitter
0

Η βουλή της Πολωνίας ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει την αυστηροποίηση των μέτρων ενάντια στον τρομοκρατία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει δύο σημαντικά γεγονότα.

Στις αρχές Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, όπου θα παρευρεθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα στην Κρακοβία θα πραγματοποιηθεί η καθολική εορτή της Παγκόσμιας Μέρας Νεολαίας, στην οποία αναμένεται να είναι παρών ο πάπας Φραγκίσκος και να καταφθάσουν από όλο τον κόσμο δύο εκατομμύρια πιστοί. Οι ειδικοί τονίζουν πως και οι δύο αυτές εκδηλώσεις θέτουν ξεκάθαρο κίνδυνο για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Με την έγκριση αυτή παρέχεται στις δυνάμεις ασφαλείας το δικαίωμα να παρακολουθούν πιο στενά τις κινήσεις ξένων πολιτών και να συλλαμβάνουν και να κρατούν υπόπτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να τους απαγγέλουν κατηγορίες.


"Η Πολωνία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με άμεσες απειλές από τζιχαντιστές, αλλά δεν είναι πλέον άγνωστη χώρα για αυτούς", δήλωσε στο Reuters μια υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.


Η υπερσυντηρητική κυβέρνηση του PiS ανέφερε πως ο νέος νόμος είναι απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν οι απειλές.
Η νέα νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις κρατικές αρχές ασφαλείας να διεξάγουν παρακολουθήσεις ξένων υπηκόων έως και τρεις μήνες, χωρίς την πρότερη έγκριση δικαστηρίου.


Επίσης επιτρέπει την κράτηση υπόπτων έως και για 14 μέρες, χωρίς την ύπαρξη κατηγορητηρίου, αλλά με δικαστική έγκριση, επιμηκύνοντας το χρονικό διάστημα κράτησης των 48 ωρών που ισχύει σήμερα για αντίστοιχες περιπτώσεις.


Παράλληλα η νομοθεσία απλουστεύει τη διαδικασία απέλασης ξένων υπηκόων, εάν θεωρηθεί ότι συνιστούν απειλή, ενώ ρυθμίζει την αγορά και την χρήση των καρτών κινητής τηλεφωνίας SIM που πωλούνται ανώνυμα και ελεύθερα.


Επικριτές επισημαίνουν πως η νομοθεσία δίνει στις μυστικές υπηρεσίες υπέρμετρες εξουσίες και υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών του κυβερνώντος κόμματος να ενισχύει τον έλεγχο του σε καίριους θεσμούς.


Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε επικίνδυνο το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως με τις διατάξεις του παρέχονται "φαινομενικά απεριόριστες εξουσίες" στις μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας.


Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο, απαιτείται ακόμη να εγκριθεί από την άνω Βουλή, όπου το PiS κατέχει την πλειοψηφία, και να υπογραφεί από τον πρόεδρο, που αποτελούν πιθανότατα από κοινού βήματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ