Neil Harbisson: Ο καλλιτέχνης που δεν είναι πια άνθρωπος αλλά "μετά-άνθρωπος"

Neil Harbisson: Ο καλλιτέχνης που δεν είναι πια άνθρωπος αλλά "μετά-άνθρωπος" Facebook Twitter
0

Ο Neil Harbisson είναι μουσικός και καλλιτέχνης με ιρλανδικές και καταλανικές ρίζες, αλλά κυρίως είναι ο πρώτος που κατάφερε να αναγνωριστεί επισήμως πριν από μερικά χρόνια, από τη βρετανική κυβέρνηση, όχι ως άνθρωπος αλλά ως "cyborg". Με αφορμή αυτή την μετάβαση από την ανθρώπινη ιδιότητα σε μια μετανθρώπινη μιλά στην ισπανική El Pais.


Την "αλλαγή ταυτότητας" την πέτυχε λίγο αφότου πρόσθεσε στον εαυτό του μια συσκευή που σχεδιάστηκε από τον ίδιο. Πρόκειται για το Eyeborg, που αποτελείται από έναν αισθητήρα και μια κεραία που συλλαμβάνουν και στέλνουν σήματα σε ένα τσίπ εμφυτευμένο στο κρανίο του. Αυτό το τσιπ μετατρέπει τις συχνότητες του φωτός σε δονήσεις και ο Χάρμπισον μπορεί να ακούσει τα χρώματα. Μέχρι την εμφύτευση της συσκευής ο Χάρμπισον δεν μπορούσε να αντιληφθεί σωστά τα χρώματα, λόγω μιας παράξενης ασθένειας, η οποία ονομάζεται που ονομάζεται συγγενής αχρωματοπία και τον περιόριζε στο μαύρο και στο άσπρο.

Neil Harbisson: Ο καλλιτέχνης που δεν είναι πια άνθρωπος αλλά "μετά-άνθρωπος" Facebook Twitter
Ο Neil Harbisson ζωγραφίζει παλιά LPs, σε μια προσπάθεια να ακουστούν μέσα από χρώματα
Neil Harbisson: Ο καλλιτέχνης που δεν είναι πια άνθρωπος αλλά "μετά-άνθρωπος" Facebook Twitter


Σε παλιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι προσπάθησε να βρει έναν γιατρό για να κάνει την επέμβαση, αλλά ήταν δύσκολο, γιατί έπρεπε πρώτα να γνωμοδοτήσει μία βιο-επιτροπή δεοντολογίας, η οποία είπε ότι αυτή η επέμβαση δεν ήταν ηθική. Έτσι προσπάθησε να βρει έναν γιατρό πρόθυμο να κάνει την επέμβαση ανώνυμα και, όπως υποστηρίζει, τον βρήκε στη Βαρκελώνη."


Μετά την εμφύτευση αυτής της κεραίας εξελίχθηκε σε έναν Cyborg Activist, διεκδικώντας να αναγνωριστεί ως "μετά-άνθρωπος". Παράλληλα δημιούργησε το «Cyborg Foundation" μια οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων να γίνουν cyborgs ενσωματώνοντας την τεχνολογία στο σώμα τους.

Neil Harbisson: Ο καλλιτέχνης που δεν είναι πια άνθρωπος αλλά "μετά-άνθρωπος" Facebook Twitter


Ο Χάρμπισον συνεχίζει να πειραματίζεται με το «Eyeborg» του: συνέδεσε δορυφορική κεραία για να μπορεί να λαμβάνει ήχους από το διάστημα, και να βλέπει τα συμπαντικά χρώματα ή σε απευθείας σύνδεση να αντιλαμβάνεται τα χρώματα οπουδήποτε στον κόσμο. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ο άνθρωπος του μέλλοντος καθώς «όλοι οι άνθρωποι είναι σε μεταβατικό στάδιο να γίνουν cyborgs."

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM