Ο παγκόσμιος χάρτης της NASA με τις χώρες που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον

Ο παγκόσμιος χάρτης της NASA με τις χώρες που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον Facebook Twitter
1

Σε έναν παγκόσμιο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, απεικονίζονται τα σημεία εκείνα στον πλανήτη όπου αυτή τη στιγμή εκπέμπεται η μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, με βάση κυρίως δύο πηγές- την καύση βιομάζας και τα αστικά περιβάλλοντα.

Ειδικότερα, το λευκό και το άσπρο πάνω από την κεντρική Αφρική, υπονοεί πως εκεί καίγονται τεράστιες ποσότητες βιομάζας, πιθανότατα ένα αποτέλεσμα των πυρκαγιών στα δάση.


Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τον άνθρακα που εκπέμπεται από τις πόλεις - ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ασίας, της Κίνας και την Ιαπωνίας είναι εντελώς μπλε, κάτι που αποδεικνύει τα τεράστια επίπεδα εκπομπών σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα.


Η NASA προορίζει τον συγκεκριμένο χάρτη για τη Σύνοδο για το Κλίμα που θα γίνει στο Παρίσι, ελπίζοντας πως έτσι θα παρέχει αρκετά αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μέρη στον κόσμο από όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες εκπομπές.

Καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται σταθερά, η NASA προειδοποιεί πως η δυνατότητα των ωκεανών, των δασών και τα χερσαίων οικοσυστημάτων της Γης να τα απορροφήσουν θα μπορούσε μια μέρα να αποδυναμωθεί δραματικά.

Επί του παρόντος, ο πλανήτης «αναπνέει»- δάση, τροπικά και μη αλλά και ωκεανοί, όλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, σχεδόν το μισό όσου εκπέμπεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει για πάντα, αν οι χώρες δεν αναλάβουν δράση.


«Η γη και οι ωκεανοί πραγματικά μας κάνουν μεγάλη χάρη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βλέπατε το διοξείδιο του άνθρακα να κυριεύει την ατμόσφαιρα με διπλάσιο ρυθμό από τον σημερινό» επισημαίνουν οι επιστήμονες της NASA.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM