Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε 5λεπτο διαγνωστικό τεστ αντιγόνων για τον κορωνοϊό

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε 5λεπτο διαγνωστικό τεστ αντιγόνων για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε 5λεπτο διαγνωστικό τεστ αντιγόνου για τον κορωνοϊό (pixabay)
0

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα rapid test αντιγόνων για COVID-19 ικανό να εντοπίσει τον κορωνoϊό σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές την Πέμπτη, το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές δοκιμές σε αεροδρόμια και επιχειρήσεις.

Το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει την ανάπτυξη προϊόντων της συσκευής του διαγνωστικού τεστ στις αρχές του 2021 και να διαθέσει μια εγκεκριμένη συσκευή έξι μήνες μετά.

Η συσκευή του τεστ είναι σε θέση να εντοπίσει τον κορωνοϊό και να τον διακρίνει από άλλους ιούς με υψηλή ακρίβεια, ανέφεραν οι ερευνητές σε σχετική μελέτη.

«Η μέθοδος μας εντοπίζει γρήγορα άθικτα σωματίδια ιών», δήλωσε ο καθηγητής Αχιλλέας Καπανίδης, από το Τμήμα Φυσικής της Οξφόρδης, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η δοκιμή θα είναι «απλή, εξαιρετικά γρήγορη και οικονομική».

Τα rapid test αντιγόνων θεωρούνται βασικά για τον έλεγχο μαζικών δοκιμών ενώ ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ακόμη.

Αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται είναι μεν γρηγορότερα και φθηνότερα αλλά λιγότερο ακριβή από τις υπάρχουσες μοριακές δοκιμές PCR.

Η Siemens Healthineers ανακοίνωσε την Τετάρτη την προώθηση ενός γρήγορου κιτ τεστ αντιγόνου στην Ευρώπη για τον εντοπισμό μολύνσεων από κορωνοϊούς αλλά προειδοποίησε ότι η βιομηχανία ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει αύξηση της ζήτησης.

Αν και η πλατφόρμα της Οξφόρδης θα είναι έτοιμη το 2021, οι δοκιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πανδημίας εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα.

Αξιωματούχοι υγείας προειδοποίησαν ότι ο κόσμος θα πρέπει να ζήσει με κορωνοϊό ακόμα και αν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο.

«Σημαντική ανησυχία για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες είναι οι απρόβλεπτες επιδράσεις της συγκυκλοφορίας του SARS-CoV-2 με άλλους εποχιακούς αναπνευστικούς ιούς», δήλωσε η δρ Nicole Robb, της Warwick Medical School.

«Έχουμε δείξει ότι το τεστ μας μπορεί να διακρίνει με αξιοπιστία μεταξύ διαφορετικών ιών σε κλινικά δείγματα, μια εξέλιξη που προσφέρει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην επόμενη φάση της πανδημίας».

Με πληροφορίες του Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ